Taksitle kurbanlık alınır mı, taksitle kurban kesmek caiz mi? Diyanet'ten o soruya cevap

Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaş taksitle kurbanlık almanın günah olup olmadığını araştırmaya başlandı. Konuyla ilgili merak edilenler diyanet tarafından cevaplandı. Peki, taksitle kurbanlık almak günah mı, değil mi? İşte diyanetten taksitle kurbanlık açıklaması...

21.06.2022-08:58 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-08:58) Taksitle kurbanlık alınır mı, taksitle kurban kesmek caiz mi? Diyanet'ten o soruya cevap

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen müslümanlar, taksitle kurban kesilip kesilemeyeceğini merak ediyor. Peki, taksitle kurban kesilir mi? Taksitle kurban kesmek günah mı? İşte konuya dair merak edilenler...

Taksitle kurban almak günah mı?

Diyanet tarafından yapılan açıklamada taksitle kurban alınabileceği belirtilmiştir. Diyanet tarafından yapılan açıklamada:

"Kurban, Allah'a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî, Bedâi', V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur." denildi.

 taksitle kurban kesmek günah mı

Haram kazançla kurban kesilir mi?

Dinimiz, müslümanların meşru işler ile meşgul olmalarını ve geçimlerini helal yollarla sağlamalarını emreder. Buna karşın kişiler mallarını helal olmayan yollardan kazandıysa, hayattayken kendisi, öldüyse varisi olanlar o malın sahibini bulmalı, buldukları zaman malını kendisine teslim etmeliler. Ancak, malın sahibine ulaşamazlarsa sevap beklemeden yoksullar için ya da hayır işleri için harcamalılar.

Gayrimeşru yollarla kazanılan para kişinin malı olmaz. Bundan dolayı bu parayla kurban kesilmesi uygun olmaz. Öyle ki mali ibadetlerin hepsinin helal kazançlarla yapılması gerekiyor.

 taksitle kurban kesilir mi

Peygamber Efendimiz (S.A.V) kurban keser miydi?

Kurban, hicri 2. yılında meşru kılınan bir ibadettir. Peygamber efendimizin de bu yıl itibari ile ölene dek her sene kurban kestiği bilinmekte. (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 3).

Hz. Peygamber (s.a.s.), Veda Haccı'nda 100 deveyi kurban etmiştir. Hz. Ali, "Peygamber (s.a.s.) yüz deve kurban etti. Etlerini dağıtmamı emretti, ben de dağıttım." (Buhârî, Hac, 122) demiştir. Hz. Enes'ten (r.a.) Hz. Peygamberin (s.a.s.) siyah-beyaz benekli iki koçu besmele ve tekbir ile bizzat kestiği rivayet edilmektedir (Buhârî, Edâhî, 9).

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal