Süveyş Kanalı'ndaki Gemi Kurtarıldı mı?

'Süveyş Kanalı'ndaki gemi kurtarıldı mı?' sorusu, bugünlerde sıklıkla sorulan soruların başında geliyor. Peki, Süveyş Kanalı'ndaki gemi nasıl karaya oturdu? Evergreen'in dünya ticaretine verdiği zarar ne kadar? İşte detaylar.

29.03.2021-11:23 - (Son Güncelleme: 29.03.2021-16:30) Süveyş Kanalı'ndaki Gemi Kurtarıldı mı?

Geçtiğimiz hafta Süveyş Kanalı'nda karaya oturan Evergreen adındaki yük gemisi hakkında detaylar merak ediliyor. Evergreen gemisi kurtarıldı mı? Süveyş Kanalı deniz trafiğine açıldı mı? şeklindeki sorular sık sık gündeme geliyor. İşte Süveyş Kanalı'ndaki gemi Evergreen hakkında detaylar.

SÜVEYŞ KANALI'NDAKİ GEMİ KURTARILDI MI?

Geçtiğimiz hafta, Tayvan Bandralı 400 metre uzunluğundaki Evergreen adındaki yük gemisi Süveş Kanalı'nda çapraz şekilde karaya oturarak deniz trafiğini durdurmuştu. Deniz trafiğinin durmasının ardından dünya ticareti sarsılmıştı. Aradan günler geçmesine rağmen 'Süveyş Kanalı'ndaki gemi kurtarıldı mı?' şeklindeki soruların ardı arkası kesilmiyor.

Mısır'daki yetkililerin aktardığı bilgilere göre Süveyş Kanalı'ndaki Evergreen gemisi dün itibariyle kurtarıldı ve uzman ekipler tarafından güvenli bir bölgeye çekildi.

SÜVEYŞ KANALI'NDAKİ GEMİ NASIL KARAYA OTURDU?


Takvimler 24 Mart 2021'i gösteriyordu. Süveyş Kanalı'nda meydana gelen yoğun ve şiddetli bir kum fırtınası Evergreen adlı geminin ön ve arka kısmından karaya oturmasına neden oldu. Evergreen'in karaya oturmasının ardından Süveyş Kanalı'nda gemi seyri kapandı ve yoğun bir trafik meydana geldi. 321 gemi sırada beklemeye başladı.

EVERGREEN'İN ZARARI NE KADAR?

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan geminin dünya ticaretine yönelik zararı 10 milyar dolar olmuştu. Uzmanlar, birkaç aylık gemi trafiği takvimine bakılınca zararın daha büyük olacağını iddia ediyorlar.

SÜVEYŞ KANALI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticareti hacminin %10'una hitap ediyor ve yıllık olarak her ülkeden yaklaşık 18 bin gemi geçiyor. Bu açıdan bakıldığında Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli su yollarından biri olarak kabul ediliyor.

SÜVEYŞ KANALI NEREDE?

Süveyş Kanalı, Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu vakitlerde açılmış ve bu kanal ile birlikte dünya deniz ticareti alternatif ve ucuz bir deniz yoluna kavuşmuştur. Süveyş Kanalı Mısır'dadır ve Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlar. Süveyş Kanalı 1869 yılında 164 kilometre kanal uzunluğu ve 8 metre kanal derinliği boyutlarında inşa edildi. 2010 yılında uzunluğu 19 kilometreye, kanal derinliği 24 metreye çıkarıldı. Kanaldan geçmesine izin verilen gemi ölçüleri ise 66 ft draft ve ağırlık olarak 240.000 DWT olarak belirlendi.

Sina Yarımada'sının batı kısmında yer alan kanalın en dar kısmı 313 metre genişliktedir. Süveyş Kanalı, Afrika'nın çevresinin dolaşılmasına gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasındaki deniz taşımacılığının kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.

EVERGREEN TEKRAR KARAYA OTURDU

Sabah saatlerinde yüzdürülen Evergreen, bir kez daha karaya oturdu. Süveyş Kanalı'nın trafiğe açılan bölümü tekrar kapatıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal