Suudi Arabistan Yemen'i ABD'ye Bırakıyor

Yemen Basınında yer alan habere göre, gazeteci Mervan el-Ahmedi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin sıralı şekilde Şebva’dan çekilme hususunda anlaşmaya vardığını yerlerine ise Amerika güçlerinin yerleşeceğini öne sürdü.

06.03.2021-10:49 - (Son Güncelleme: 06.03.2021-10:49) Suudi Arabistan Yemen'i ABD'ye Bırakıyor

Dün akşam Suudi koalisyonuna ait askeri konvoyun Atik havalimanından el-Vedia çıkışına doğru gittiğini belirten el-Ahmedi, Amerika'nın Şebva’da yer aradığını aktardı.

Amerika'nın bu adımının Sana hükümetine bağlı Yemen güçlerinin Ma’rib’in geri kalanını kontrol altına almak için operasyonlarını yoğunlaştırdığı ve Suudi-BAE ittifakının kan kaybettiği bir zamanda gelmesi dikkat çekiyor. 

Amerika'ya ait iki savaş gemisi 2020 senesinin Mart ayında Şebva ilinin Belhaf limanına gelmişti. Bu noktaya 4 Patriot hava savunma sisteminin yanı sıra 110 Amerika askeri, zırhlı araçlar ve jetler gönderilmişti. 

SUUDİLERDEN HÜRMÜZ BOĞAZI'NA ALTERNATİF 

Diğer taraftan, Suudi Arabistan’ın Yemen’in stratejik el-Mehra ilini ülkeden tecrit etme planlarının bir parçası olarak Mehra'yla Hadramut sınırını kapattığı açıkladı. 

El-Mehra ilinin sınır hattının Suudi güçler tarafından kapatıldığı ifade edilirken, Suudi’nin el-Mehra’yı Sokotra’ya bağlayan uluslararası yol üzerine askeri kontrol noktaları kurduğu açıklandı. 

Suudilerin İran’ın kontrolündeki Hürmüz Boğazı’na alternatif olarak el-Mehra’dan Umman Denizi’ne inmeyi ve petrol ihracatını buradan yapmayı planladığı iddia ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal