Sürücülerin beklediği haber geldi: Akaryakıtta sevindiren indirim! İşte 11 Ocak 2023 güncel fiyat listesi

Benzin fiyatlarına, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere. Yapılan indirimden sonra İstanbul’da benzin 18 lira seviyelerine geriledi.

11.01.2023-09:52 - (Son Güncelleme: 11.01.2023-17:58) Sürücülerin beklediği haber geldi: Akaryakıtta sevindiren indirim! İşte 11 Ocak 2023 güncel fiyat listesi

Ekonomideki dalgalanma ile petrol fiyatları ve dolar kurundaki değişimlere bağlı olarak akaryakıt fiyatlarınki hareketlilik sürüyor. Bu gece geçerli olmak üzere benzine 63 kuruş indirim geldi.

Benzinin litresi kaç lira oldu

Yürürlüğe gire indirimin ardından benzinin litresi İstanbul'da 18 lira 89 kuruşa, Ankara'da 19 lira 11 kuruşa, İzmir'de 19 lira 8 kuruşa düştü. Motorinde ise herhangi bir fiyat değişikliği görülmedi.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. 

Uluslararası piyasada brent petrolün varil fiyatı 72,42 dolardan işlem görüyor. Dün 81,53 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 79,65 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.32 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,29 azalarak 79,42 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,46 dolardan alıcı buldu.

Akaryakıtta sevindiren indirim

Fiyatların düşmesinde en büyük etkiyi dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'deki ekonomik büyüme ve petrol talebine ilişkin endişeler yer aldı.Ülkede devam eden para politikasına dair belirsizlikler artarken, daha fazla faiz artışının büyümeyi yavaşlatacağı ve petrol talebini sınırlayacağı endişeler arasında.Belirsizliklerin artığı piyasaların odağında ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşması ve perşembe günü ABD'de açıklanacak enflasyon verileri yer alıyor.

Brent petrolün varil fiyatı 72,42 Dolar

Öte yandan, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in sınırlarını uluslararası uçuşlara açması ise talepte büyüme beklentilerini destekleyerek fiyatlardaki düşüşü sınırlıyor. 

Ülkede uluslararası uçuşlara 3 yıl aranın ardından tekrar başlanırken, gelecek dönemde ekonomik büyümenin hükümetin önceliği konumunda olacağına yönelik beklentiler risk iştahını artırıyor. Ancak, ülkede vakaların artış oranının yavaşladığına yönelik haber akışına karşın sağlık sistemi üzerine düşen yükün oldukça artması ise sistemin ne kadar süre daha dayanabileceğine ilişkin soru işaretlerine neden oluyor.

Brent petrolde teknik olarak 79,76 ile 80,25 dolar aralığının direnç, 79,27 ile 78,78 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal