Suriye İç Savaşı 10'uncu Yılına Giriyor

BM tarafından kimyasal silah kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence gibi savaş suçlarının işlendiği ifade edilen iç savaşta, yüz binlerce sivil yaşamını yitirdi.

14.03.2020-12:01 - (Son Güncelleme: 14.03.2020-11:57) Suriye İç Savaşı 10'uncu Yılına Giriyor

Suriye'de Mart 2011'de halk protestolarıyla başlayan ve Beşşar Esed’in kanlı müdahalesiyle patlak veren iç savaş 10’uncu yılına girerken, Rusya'nın hava desteğiyle sivilleri katletmeye devam eden rejim güçleri, İdlib'de son dönemde 2 milyon sivili yerinden etti.

Suriye'de yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, milyonlarca kişinin de topraklarını terk etmek zorunda bırakıldığı iç savaş 9 yılını geride bıraktı.

15 Mart 2011'de ülkenin güneyinde yer alan Dera kentinde bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed için, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende" yazmasıyla, Suriye'deki halk ayaklanması başladı.

Esed rejiminin diğer kentlerde de yaşanan rejim karşıtı protestoları güç kullanarak bitirmeye çalışması, barışçıl halk protestolarının iç savaşa dönmesine sebep oldu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre, iç savaş sebebiyle 6,7 milyon Suriyeli ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Bu kişilerin yaklaşık 3,6 milyonuna Türkiye tek başına sahip çıktı.

ÇATIŞAN TARAFLAR VE HAKİMİYET ALANLARINDAKİ SON DURUM

Esed rejim güçleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ismiyle kurulan askeri muhalif gruplar arasında 2012'den itibaren silahlı çatışmalar yaşanıyor.  

2012'nin bitiminde iktidardan düşmesi beklenilen Esed'in yardımına İran ve Lübnan Hizbullah'ı koştu. Daha sonra ise Rusya'nın Eylül 2015'in bitiminde savaşa katılmasıyla iç savaşın seyri kesin bir şekilde rejimin lehine çevrildi.

İran destekli terörist gruplar ve Rusya destekli rejim güçleri, kaybettikleri toprakların büyük bölümünü yoğun saldırılar, kimyasal silah saldırıları ve ablukalar yoluyla yeniden kontrolü altına aldı.

Ülkenin güneyinde yer alan kentleri, başkent Şam, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus ve ülkenin orta kesimindeki Humus tümüyle rejimin kontrolü altında bulunuyor. Aynı şekilde orta kesimdeki Hama, kuzeydeki Halep ve doğudaki Deyrizor kentlerinin merkezinde de rejim güçleri hakim.

Muhaliflerin hakimiyet alanı ise yüzde 10'un altına düştü.

Muhalifler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi, Halep kırsalındaki Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi, Zeytin Dalı Harekatı ile terörden arındırılan Afrin ilçesi, Fırat Nehri'nin doğusunda Barış Pınarı Harekatı ile kurtarılan Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde varlık gösteriyor.

Terör örgütü DEAŞ ise Humus çölü şeklinde bilinen ve Esed rejimi kuşatmasındaki küçük bölgede bulunuyor.

ABD'nin desteğini alan terör örgütü YPG/PKK ise, ülkenin kuzeyinde yer alan Münbiç ve Tel Rıfat ilçeleri ile Fırat'ın doğusundaki bölgeleri işgal etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal