Haber Global'in özel haberine göre; Mahkeme, evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve taraflar arasındaki şiddetli geçimsizlikler nedeniyle A.T.’nin bir kereye mahsus Ö.T'ye 25 bin TL toplu nafaka ödenmesine karar verdi. Süresiz nafaka uygulamasının yıllardır gündemde olduğu Türkiye'de, bu tür kararlar hem kamuoyunun hem de siyasetçilerin dikkatini çekiyor. Özellikle kısa süreli evliliklerin ardından süresiz nafaka talepleri, adil ve dengeli bir nafaka sisteminin oluşturulması gerektiği konusundaki tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Bu karar, süresiz nafaka uygulamasına dair mevcut yasal düzenlemenin gözden geçirilmesi ve yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getirecek nitelikte. Süresiz nafaka tartışmalarının devam ettiği bu dönemde, mahkemenin bu tarz kararları kamuoyunda nasıl yankı bulacak, ilerleyen günlerde daha net bir şekilde görülecektir.
Türkiye'de süresiz nafaka uygulaması konusundaki tartışmaları sürerken, Bakırköy 2. Aile Mahkemesi'nden dikkat çeken bir karar daha geldi. Mahkeme, yoksulluk nafakası talebini reddederken, kararın gerekçesinde A.T'nin hakaretlere maruz kaldığına dikkat çekti. Ö.T'nin, eski eşi A.T'ye yönelik hakaretler, onur kırıcı ifadeler ve evdeki eşyalara zarar verme eylemleri mahkeme kararında öne çıkan noktalar olarak belirtildi. Mahkemenin kararında, yoksulluk nafaka talebinin reddine ilişkin gerekçe şu şekilde ifade edildi:
"Somut olayda; tarafların 04/08/2022 tarihinde evlendikleri, bu evlilikten müşterek çocuklarının bulunmadığı anlaşılmıştır. Asıl ve karşı davada yukarıda özetlenen hususlar ileri sürülerek boşanma davası açılmış olup, bildirilen tanıklar mahkememizce ve talimat mahkemesince dinlenmiştir. Davacı ve davalı beyanları, dinlenen tanık beyanları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, tarafların evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında eşit kusurlu oldukları sonucuna varılmıştır. TMK 166/1 e dayalı karşı davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiştir." Bu kararla birlikte, nafaka uygulamasındaki süresizlik anlayışının değişmeye başladığı ve evlilik süresinin de nafaka kararlarında göz önünde bulundurulacağı bir döneme girildiği belirtiliyor. Avukat Gizem Gonce, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Uzun yıllardır nafaka ödemelerinde süresiz olarak kadın başka bir evlilik yapana kadar ve ölüm halinde kaldırılmak üzere erkek eş nafaka ödemek zorundaydı. Fakat bu karar ile evlilik süresi göz önüne alınıp nafaka konusunda oldukça farklı bir karar verilmiştir."
Bu kararın, nafaka konusundaki genel yaklaşımın ve uygulamaların nasıl şekilleneceğine dair önemli bir adım olduğu düşünülüyor. Kararın kamuoyunda ve hukuki pratiğinde nasıl bir yankı uyandıracağı ise ilerleyen günlerde netlik kazanacak.
Avukat Gizem Gonce'nin ifadelerine göre, Bakırköy Aile Mahkemesi'nin almış olduğu nafaka kararı Türkiye'de boşanma davalarında alışılagelmiş uygulamaların dışında bir yaklaşım sergiliyor. Özellikle, tarafların evlilik süresinin sadece 2 ay olmasına rağmen, süresiz nafaka yerine tek seferde 25 bin TL ödenmesine hükmedilmesi dikkat çekiyor. Avukat Gonce, "Boşanma davalarında çoğunlukla kadın lehine nafaka verilmesine Aile Mahkemeleri tarafından karar verilmektedir. Mahkeme tarafından verilen evlilik süresinin kısa olması gerekçesi ile süresiz olan nafakanın süreli ve tek seferde ödenmek üzere 25 bin TL nafaka ödemesi alışılmışın dışında bir karardır." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Bu kararın, boşanma davalarında nafaka uygulamalarına dair genel yaklaşımı ve alışkanlıkları sorgulatacağı aşikâr. Geleneksel yaklaşımların dışında alınan bu karar, nafaka konusundaki genel bakış açısının değişmeye başladığına işaret ediyor olabilir. Kararın yarattığı bu değişiklik, hem nafaka alacaklıları hem de nafaka ödeyecekleri tarafından yakından takip edilecek ve önümüzdeki dönemde benzer davalarda emsal oluşturabilecek bir nitelik taşıyabilir. Bu bağlamda, Türkiye'de boşanma ve nafaka davalarının seyrinde önemli bir dönüm noktası olabileceği değerlendiriliyor.
"Kısa süren evliliklerde uzun yıllar nafaka ödenmesine karar verilmesi mağduriyetleri ortaya çıkarmaktadır" diyen Gonce, "Ancak bu karar ile kadınında mağduriyeti engellenerek erkeğin de uzun yıllar nafaka ödemesinin mağdur edeceği göz önüne alınarak bir karar verilmiş olduğu açıktır. Elbette mahkemeler tarafından verilen kararlarda kadınlar boşanma kararı sonrasında mağdur edilmek istenmemekte. Evliliklerin süreleri de son dönemde Aile Mahkemeleri tarafından nafaka kararlarında dikkat edilmektedir" ifadesinde bulundu.