Süper Bono nedir, ne zaman çıkacak? Süper Bono nasıl alınır, ne işe yarar?

İlk kez 1994 yılın Tansu Çiller döneminde kullanılan Süper bono kavramı geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da dile getirilmişti. Peki Süper Bono nedir, ne zaman çıkacak? Süper Bono nasıl alınır, ne işe yarar? İşte Süper Bono hakkında merak edilenler...

24.05.2022-12:04 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-12:04) Süper Bono nedir, ne zaman çıkacak? Süper Bono nasıl alınır, ne işe yarar?

1994 yılında Tansu Çiller başkanlığındaki DYP-SHP hükümetinin kullandığı ‘’Süper Bono’’ kavramı, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin bir açıklamasında da yer aldı. Ayrıca ekonomi uzmanı Özgür Demirtaş tarafından da dile getiren Süper Bono hakkında bilgiler edinmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Süper Bono nedir, ne zaman çıkacak? Süper Bono nasıl alınır, ne işe yarar?

Süper Bono nedir, ne zaman çıkacak?

Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz. Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Bonolar bu özellikleri nedeniyle hisse senetlerine benzemektedirler. Sözleşmede belirtilen vadenin sonunda bonolar, paranın şirkette veya devlette bulunduğu süre için belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı eklenerek, yatırımcıya geri ödenirler. Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir.

Çok daha yüksek faiz oranı uygulanan bonoya süper bono adı verilmektedir.

Süper Bomo

Süper Bono nasıl alınır, ne işe yarar?

1994 senesinde Tansu Çiller başkanlığındaki DYP-SHP hükümeti, faiz oranlarını düşürme hedefiyle piyasaya yüksek miktarda para sürdü fakat yüksek likidite, faizi düşürmek yerine, dövize hücuma neden oldu.

Hükümet, döviz satarak talebi düşüreceğini, paranın borsaya yönleneceğini ifade ediyordu fakat 52 milyon dolarlık hacmi olan borsa para çekmekte yetersiz kaldı. Bankalar yüksek devalüasyon olacağı beklentisiyle hareket edince piyasaya sürülen döviz, fiyatı düşürmedi tam tersine arttırdı. Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lira seviyelerinde de tutundu. Döviz rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994 tarihine gelindiğinde 3 milyar dolara düştü.

 Super bono çıkacak mı? sorusuna yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘’Süper bono yok. Öyle bir şey yok. Böyle bir şeyi doğru bulmuyoruz" diyen Nebati, "Bizim sadece ve sadece yapacağımız şey, tedbirler paketinde açıkladığımız alanlarda adımlar atmak." ifadelerine yer verdi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal