Su diyeti ne kadar popüler olsa da sağlık için elverişli değil!

Ünlülerin dünyasında çokça kullan su diyeti yöntemi, son zamanlarda popüler olan ve kısa sürede kilo vermeyi vaat eden bir yöntemdir. Fakat bu diyetin sağlığa zararlı olabileceği ve tuzağa düşürülebileceği konusunda akılda çıkmaması gerektiği yönünde uzmanlar uyarıyor.

03.02.2024-15:57 - (Son Güncelleme: 03.02.2024-17:31) Su diyeti ne kadar popüler olsa da sağlık için elverişli değil!

Bu yöntemde esas alınan nokta su diyetinde, gün içinde bol miktarda su ve sıvı içecek dışında herhangi bir gıda alınmıyor. Temel amaç soğuk su içildiğinde vücudun suyu ısıtmak için ekstra kalori yaktığı ve böylece kilo verilmesini hızlandırdığıdır. Üstelik su, vücuttan toksinleri atmak, kan basıncını düzenlemek, eklemleri korumak ve vücut sıcaklığını ayarlamak gibi faydaları da mevcut.

Özel diyet nasıl uygulanır?

Su diyetinde günlük su tüketimi oldukça önemlidir en az 2 litre su veya sıvı tüketimi ile uygulanır. Su tüketiminin yanında, vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerinin alınması için sıvı içeriği ve besin değeri yüksek gıdaların da öğünlere eklenmesi gerekiyor. Gıda tüketimi de oldukça önemlidir. Bu gıdalar arasında; taze meyveler, sebzeler, çorbalar, bitki çayları, limonlu su, maden suyu gibi sıvılar yer alıyor. Su diyeti, genellikle 3, 7 veya 30 günlük periyotlar şeklinde uygulanmaktadır.

Su diyetinin faydaları sıralanacak olursak;

Su diyetinin zararları var mı

Tokluk hissi vererek açlık duygusunu bastırır ve porsiyon kontrolü sağlar.

Metabolizmayı hızlandırarak kalori yakımını artırır ve yağ yakımını destekler.

Vücuttan ödem, toksin ve zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur ve böylece vücudu arındırır.

Cilt sağlığını korur, cildi nemlendirir ve parlaklık verir.

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önler.

Kan basıncını ve kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığını korur.

Eklemleri ve omurgayı destekler, kas kramplarını ve ağrılarını azaltır.

Vücut sıcaklığını ayarlar, vücudu serinletir ve ateşi düşürür.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir, konsantrasyonu ve hafızayı artırır, baş ağrısı ve migreni önler.

Su diyetinin zararları nelerdir?

Su diyetinin zararları var mı

Vücudun temel ihtiyaçlarının istediği gıdalar mevcut. Su diyeti, yeterli ve dengeli beslenmeyi engelleyerek, vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve lif gibi besin ögelerinin eksikliğine yol açabilir. Bu da, bağışıklık sisteminin zayıflaması, anemi, saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğu, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas erimesi, kemik erimesi, hormon dengesizliği, adet düzensizliği, böbrek taşı, böbrek yetmezliği, hiponatremi, hipokalemi, hipoglisemi, hipotansiyon, dehidrasyon, bayılma, şok, koma ve ölüm gibi ciddi Sağlık sorunlarına neden olabilir.

Daha fazla kilo da alabilirsiniz!

Su diyetinin zararları var mı

Bu diyet uygulandığında, kısa sürede kilo vermeyi sağlasa da, bu kiloların çoğu su ve kas kaybından kaynaklanır. Bu diyetin bırakılmasıyla birlikte, vücut eski kilosuna geri döner ve hatta daha fazla kilo alınabilir. Bu da, yoyo etkisi olarak bilinen kilo alma-verme döngüsünü başlatır ve metabolizmayı yavaşlatır. Su diyeti, psikolojik olarak da zararlı olabilir. Bu diyet, açlık, stres, depresyon, kaygı, sinirlilik, mutsuzluk, özgüven kaybı, sosyal izolasyon, yeme bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal