19.09.2022-12:00 (Son Güncelleme:21.10.2022-17:08)


1

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, patlayan su borusunun onarımı için kazı yapılırken bulunan 3 lahitten ikisinin kapağı açıldı.



2

Su borusunu tamir etmek için kazı çalışması yapan ekipler tarafından kırılan kapaklar gerçek ortaya çıkınca hemen korumaya alındı.



3

Lahitleri hemen açmayan görevlilere tepkili olan halk şunları söyledi; "Niye açtırtmıyorlar şimdi bu mezarları? Basın burada, herkes burada. Ne varsa dünya görsün, niye saklıyorlar. Kepçe operatörü ve muhtar lahitler bulunduğunda ilk anda içinde altın gerdanlık görmüş" dedi.



4

Kemer Köyü'ne su akışını sağlayan borunun patlaması üzerine köy muhtarlığınca başlatılan onarım sırasında bulunan lahitler için başlatılan kurtarma kazısında sona gelindi.



5

Çanakkale Arkeoloji Müzesi yetkililerince yapılan çalışmada, açılan ilk lahitin içinden bir altın taç, bir avuç altın boncuk, yüzük, 3 adet mermi çekirdeği büyüklüğünde altın materyal, 2 adet broş ile 1 adet sapsız ayna çıktı.



6

Diğer lahitten ise değerli eşya çıkmazken üçüncü lahitin daha sonra yapılacak bir çalışma ile açılacağı belirtildi.



7

Milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen lahitlerin, bulundukları bölgeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Parion Antik Kenti'nin uzantısı olduğu düşünülüyor.



8

Milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen lahitin içinden çıkanlar herkesi şoke etti.



9

İşte o görüntüler...

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr