Stratfor’dan dikkat çekici makale: Türkiye yeni bir harekatla ABD’yi bitirebilir

Askeri makaleleriyle dikkat çeken Stratfor’dan dikkat çekici bir makale yayımlandı. Makalede Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yapılması muhtemel bir operasyonla ABD’nin bölge hakimiyetine son verebileceği ifadeleri yer aldı.

21.08.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 21.08.2022-09:54) Stratfor’dan dikkat çekici makale: Türkiye yeni bir harekatla ABD’yi bitirebilir

Ukrayna Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Gutteres ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki terörün ABD tarafından desteklendiğini söyledi ve ‘’Suriye ile daha ileri seviyede adımları temin etmemiz gerekiyor. Bu adımları atmak suretiyle bölgede birçok oyunları biz bozarız" dedi. Erdoğan’ın açıklamalarının sonrasında askeri makaleleriyle dikkat çeken Stratfor’dan dikkat çekici bir makale yayımlandı. Makalede Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yapılması muhtemel bir operasyonla ABD’nin bölge hakimiyetine son verebileceği ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

ABD Suriye’deki hakimiyetini kaybedebilir

Türkiye’nin Suriye’deki teröristleri vurmak için ölçlülü bir güç kullandığını söyleyen Stratfor, ‘’Ancak Türk askerleri ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki misilleme döngüleri, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkileri karmaşıklaştıracak, SDG'yi Şam'a yaklaştıracak ve muhtemelen SDG'nin ABD ile ittifakını sona erdirecek" ifadelerine yer verdi. Türkiye’nin Suriye’deki terör unsurlarına yönelik olası bir operasyonu halinde PKK/YPG unsurlarının da içinde olduğu SDG’yi bir NATO müttefikine karşı korumak için müdahale etmeyeceği söylendi.

Stratfor makalesi Türkiye

ABD ile SDG arasındaki ilişki zayıflayabilir

Türkiye’nin söz konusu operasyonunun sonuçları hakkında ise Stratfor’un ifadeleri şu şekilde:

"Bu durumda SDG(PKK/YPG) daha önce yaptığı gibi muhtemelen destek için Suriye hükümetine dönecek. Ancak karşılığında Şam, muhtemelen SDG'ye, kuzeydoğu Suriye'de kalan ABD birliklerini zorlaması için baskı yapacak. Bu, ABD ile SDG arasındaki işbirliğinin zayıflamasının habercisi olabilir ve muhtemelen kuzeydoğu Suriye'deki ABD misyonunu sona erdirebilir veya en azından ciddi zorluklar doğurabilir. Washington'ın belirli terörle mücadele operasyonlarını yürütme kabiliyetini karmaşık hale gelir. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aylardır, Türkiye'nin eksik tampon bölgesini genişletmek ve Ankara'nın Türkiye'deki 3.4 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmını yeniden yerleştirebilmesi için kuzey Suriye'de yeni bir askeri operasyon başlatmakla tehdit etti"

Türk hükümeti daha güçlü yanıt verebilir

Türkiye’ye yapılan terör saldırılarının Türk hükümetini daha güçlü karşı saldırılar yapmaya zorlayacağını ifade eden makalede ‘’16 Ağustos'ta Suriye'nin kuzeyindeki iki Türk tampon bölgesi arasında yer alan Kobane kenti yakınlarında SDG ile Türk güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Birkaç Türk drone saldırısı da geçtiğimiz ay en az üç SDG komutanını öldürdü. SDG saldırıları önemli Türk kayıplarına yol açarsa, bu Türkiye'de halkın öfkesine neden olur ve Türk hükümetini daha güçlü yanıt vermeye teşvik eder" sözleri yer aldı. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal