Sri Lanka'da ortalık karıştı! Ülke ekonomisi yerle bir oldu

Ülke tarihinde şimdiye dek görülmemiş bir ekonomik kriz yaşayan Sri Lanka'da sular hiçbir şekilde durulmuyor. İşte haberin detayları...

22.06.2022-14:53 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-14:53)

Son zamanlardan sonra büyük ekonomik krizlerle beraber ayaklanmaların da başladığı Sri Lanka'da ülke ekonomisi çöktü. Halk sokağa döküldü. Ülkede 9 Mayıs 2022 tarihinde Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti. Onun yerine atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile artık ödeme yapamadıklarını duyurdu. 


''Ekonomimiz tamamen çöktü'' 

Yaşanan krize ilişkin Başbakan Wickremesinghe, parlamentoda yapmış olduğu konuşmada, Sri Lanka’nın yakıt, gaz, elektrik ve gıda kıtlığının da ötesinde oldukça ciddi bir durumla karşı karşıya geldiklerini dile getirerek, "Ekonomimiz tamamen çöktü." şeklinde ifade etti. 

Söz konusu petrol ithalatı için bile ödeme yapılamadığını ifade eden Wickremesinghe, hükümetin bahsi geçen krizi geri çevirme şansını kaçırdığını aktardı. 

Halk akın akın sokağa döküldü 

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya gelen ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının sonrasında mart ayının sonunda protestolarını gittikçe yoğunlaştırdı. Başbakanlık Ofisi'nin kapsamında 9 Mayıs 2022 tarihinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede çıkmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı. 


Başbakan istifa etti, kabine feshedildi 

Öte yandan muhalefetin artan baskısının ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş ve kabine de feshedilmişti. 

Ayrıca Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmış olan Ranil Wickremesinghe'yi 12 Mayıs'ta başbakanlığa atadı. 

Yapılan protestolarda can kayıpları ve yaralılar var 

Yaşanan şiddet olayları ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar esnasında kamu malına ya da başkalarına zarar veren herkese ateş açılması yönünde talimat vermişti. 

Ülke genelinde yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de yer aldığı 8 kişi yaşamını yitirdi, 250 kişi yaralanmıştı. Sri Lankalılar mevcut olan yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatlarından dolayı zor günler geçirmektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal