Spotify, Müzisyenlere Ödediği Telif Konusunda Daha Şeffaf Davranacak

Spotify, 13.000'den fazla sanatçının geçen yıl telif ücreti olarak en az 50.000 ABD doları kazandığını söyledi

19.03.2021-10:20 - (Son Güncelleme: 19.03.2021-10:20) Spotify, Müzisyenlere Ödediği Telif Konusunda Daha Şeffaf Davranacak

Dünya üzerindeki müzisyenler, steam platformunun yaptıkları işin değerini düşürdüğünü ve yayın başına daha fazla ödeme almayı hak ettikleri için Spotify'dan memnun olmadıklarını söylüyorlar. Bugün, Spotify bu endişeleri, platformun sanatçılara ne kadar ödediği ve bu paranın nasıl dağıtıldığı hakkında daha fazla fikir verecek olan Loud & Clear adlı yeni bir web sitesiyle gidermeye çalışıyor. Sitede ayrıca bir hesap makinesi de var, böylece sanatçılar, işlerinin Spotify'da kaçıncı sırada olduğunu görebilirler.

Özellikle, şirket, 2017'de 3,3 milyar dolardan ve 2020'de de 5 milyar dolardan fazla olmak üzere hak sahiplerine 23 milyar doların üzerinde telif ücreti ödediğini söylüyor. Ayrıca platformda 1.000'den fazla dinleyiciye sahip 1,2 milyon sanatçı olduğu da belirtiliyor fakat toplam kaç sanatçı olduğunu dair bir bilgi verilmedi. Daha yükseklere bakacak olursak, yalnızca 870 sanatçının kataloğu 1 milyon ABD doları veya daha fazla telif ücreti üretti.

Spotify’ın şeffaflığa olan ilgisinin artması, birkaç rakibinin sanatçılara ödeme yapmanın yeni yollarını denediği bir dönemde ortaya çıkıyor. Bu ayın başlarında SoundCloud, bağımsız sanatçılara genel akış payından ziyade gerçek dinleyicilerine göre ödeme yapacağını duyurdu. Dolayısıyla, bir SoundCloud abonesinin abonelik ücreti veya reklam geliri, büyük bir pota gitmesi ve Spotify gibi platformun en popüler sanatçılarıyla paylaşılması yerine, gerçekten dinledikleri sanatçılar arasında paylaştırılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal