Avustralya Futbolu Kuralları Nedir ve Nasıl Oynanır?

Sporla ilgilenen ya da futbola ilgi duyan bazı insanlar son dönemde “Avustralya futbolu (Aussie Rules) nedir ve nasıl oynanır?” sorularına yanıt aramaktadır. Peki Avustralya futbolu (Aussie Rules) nedir ve nasıl oynanır? İşte bu sorunun yanıtı…

30.01.2019-16:40 - (Son Güncelleme: 15.02.2022-09:51) Avustralya Futbolu Kuralları Nedir ve Nasıl Oynanır?

Avustralya futbolu, dünyada bilinen adıyla Aussie Rules, bir futbol oyunu çeşididir. Bu oyunda 18’i sahada 4’ü yedek olmak üzere toplam 22’şer oyuncudan oluşan iki takım kozlarını paylaşır.

Oldukça sert bir spordur ve bu sporda fizik gücü çok önemlidir. Bu oyundaki hedef, topu sahanın uzun kenarının sonunda ortalanmış olarak bulunan direkler arasından vurarak geçirmektir. Aussie Rules, Avustralya’nın yanı sıra İngiltere, İrlanda, Kanada, Güney Afrika ve Japonya’da da büyük ilgi görmektedir.

TARİHÇESİ

Avustralya futbolunun icat edildiği tarih 1858'dir. İcat eden Tom Willis'tir. Kriket oyuncularının kış aylarında formda kalmaları amacıyla icat edildi. At yarışı ve kriketin yarışmacı tarafının dışında Avustralya Futbolu daha çok eğlence amaçlı kolonistler tarafından oynandı. 

İlk başlarda kale olarak ağaçlar kullanıldı. Oynanan ilk karşılaşma, 1858'de Scotch College ve Melbourne Grammer School arasında oynandı. Maç bir bir bitti. İlk profesyonel lig Victoria Eyaleti Futbol Ligi 1896'da kuruldu. Karşılaşmalar bir yıl sonra oynanmaya başlandı. 

avustralya futbolu kuralları

KURALLARI

Maçlar yirmişer dakikadan toplam dört çeyrek olarak oynanır. Toplam 7 hakem bulunmaktadır. 3'ü saha hakemi, 2'si gol hakemi ve 2'si de çizgi hakemidir. 18'er oyunculu toplam 36 oyuncu sahada yer alır. Her takımın dört yedek oyuncusu bulunmaktadır. Oyuncu değiştirme sınırı bulunmaktadır.

Basketbolda topun yarı sahanın gerisine oynanmaması gibi bir kural bulunmamaktadır. Top her yere atılabilir. Avuç içi pas, ayak ile şut ve yumruk kullanılabilir. Oyuncu şutla gelen topu yakalamayı başardığında bir işaret kazanır. Oyuncu, topu tuttuğu yerden ayağı veya yumruğuyla engellemeden topu kullanabilir. Oyuncu on beş metrede bir topu sektirme şartıyla topla birlikte koşabilir. Savunma oyuncusu koşan oyuncuyu engelleyebilir ya da yere indirebilir. Yere indirildiğinde topu derhal elden çıkarmazsa penaltı cezası alır. 

Serbest vuruşlar rakibi arkadan itme, kuraldışı yere indirme ya da topsuz oyuncunun yere indirilmesidir. Rakibe saldıran ve çelme takan, tekme atıp iten oyuncular oyundan men edilir.

AVUSTRALYA FUTBOLU SAHASI

Saha üç parçadan oluşmaktadır. Orta nokta bulunmaktadır. Oyun çeyrek başlarında ve gol sonrasında orta noktadan başlamaktadır. Orta nokta bir kareyle kapatılır. Karenin iki yanına kanat denir. Savunmadan hücuma geçilen oyun burada oynanır. Sahanın her iki ucunda birer gol yayı bölgesi bulunur. Kaleye kadar 50 metrelik bir uzunluk vardır. Avustralya futbolu saha uzunluğu 135-185 m, genişliği 110-155 m arasında değişir. İç kale direklerinin mesafesi 6,4 m'dir. Dış direklerin metresi 3'tür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal