SPAS müstehaklık belgesi nedir, ne demektir? Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır? SGK, E-devlet müstehaklık belgesi alma şartları

Bir kişinin eşinin veya çocuklarının sigortalarını kendi üzerlerine alması için gerekli olan müstehaklık belgesi için gerekenler araştırma konusu oldu. Peki SPAS müstehaklık belgesi nedir, ne demektir? Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır? İşte SGK, E-devlet müstehaklık belgesi alma şartları...

24.05.2022-09:14 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-09:14) SPAS müstehaklık belgesi nedir, ne demektir? Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır? SGK, E-devlet müstehaklık belgesi alma şartları

Türkiye’de sigortalı olarak çalışan milyonlarca kişi eşinin veya çocuklarının kendi sigortalarından yararlanması için müstehaklık belgesiyle beraber Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuru yapmak istiyor. SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar müstehaklık belgesi için gereken şartları öğrenmek için arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor. Peki SPAS müstehaklık belgesi nedir, ne demektir? Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır?

SPAS müstehaklık belgesi nedir, ne demektir?

SPAS müstehaklık belgesi bağlı olunan sigorta kurumunun gösterilmesi amacıyla kullanılan bir belgedir. Müstehaklık belgesi bir kişinin eşinin ve çocuklarının kendi sigortasından yararlanması için SGK’ya başvuru yaparken kullandığı bir belgedir. Müstehaklık belgesi şu yerlerden alınabilir:

E-devlet üzerinden,

SGK’nın resmi sitesi üzerinden,

SGK kuruluşlarından alınabilmektedir.

Müstehaklık Belgesi

Müstehaklık belgesi nereden, nasıl alınır?

Müstehaklık belgesi almak isteyen kişilerin izlemesi gereken bazı yollar vardır. İşte o yollar:

SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur üzerinden prim ödemeniz gerekmektedir.

Müstehaklık belgesini E-devlet üzerinden alabilmek için öncelikle E-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifrenizi PTT’ kuruluşlarından temin edebilirsiniz. Daha önce şifrenizi aldınız ve unuttuysanız şifremi unuttum kısmındaki yönergeleri takip ederek şifrenizi tekrar oluşturabilirsiniz. E-devlet sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra SGK hizmetleri bölümünden müstehaklık belgesi sorgulatıp çıktısını alabilirsiniz.

Bireysel olarak SGK müdürlüğüne gidip başvurarak bu belgeyi almanız mümkündür. SGK’ya giderek TC kimliğiniz ile başvuruda bulunabilirsiniz. Müstehaklık belgesi almak istediğinizi iletmeniz halinde istediğiniz belge kısa sürede size teslim edilecektir.

SGK’nın resmi sitesine mail yolu ile başvurarak da istediğiniz müstehaklık belgenizi alabilirsiniz. Mail yolu ile başvurduğunuz takdirde kimliğinizi kanıtlamanızı ve gerekli birkaç belgeyi sizden istenecektir. Bu belgeleri hazırlayıp kuruma ilettiğiniz takdirde en kısa sürede müstehaklık belgeniz size ulaştırılacaktır. Mail yolu ile uğraşmak yerine E-devlet üzerinden ya da SGK müdürlüğüne şahsi olarak başvuru yapmanız halinde daha hızlı sonuç alabileceğinizi unutmamalısınız.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal