SPACEX’İN ROKETLERİ NEDEN PATLIYOR?

SpaceX’in Ceo’su Elon Musk dün Teksas Boca Chia test sahasın da gerçekleştirdiği Starship SN9 roket sürüşün de başarısız olundu!

03.02.2021-14:36 - (Son Güncelleme: 03.02.2021-14:36) SPACEX’İN ROKETLERİ NEDEN PATLIYOR?

StarShip’in roketin yakıt tankındaki düşük basınç, başarılı testin devasa bir patlamayla sonuçlanmasına neden oldu.

Ancak test sürüşü sonrasın da Elon Musk’ın

 Twitter’dan yaptığı açıklamada;

 “İniş sırasında yakıt başlığı tankında basınç düşüktü ve konma hızının yüksek olmasına neden oldu” diyen Musk, testin başarılı olduğunu, “Ancak ihtiyacımız olan tüm verileri aldık. Tebrikler SpaceX ekibi” açıklamasını paylaştı.

Test sürüşü öncesin de Elon Musk web sitesinde paylaştığı bir açıklamada ise şunları söylemişti;

‘’Çok fazla test sürüşü olduğunu ve arızaların beklendiğinin yanı sıra StarShip için güvenli bir iniş gerçekleştirmenin hem zorluğunu hemde önemini vurgulamıştı.

SpaceX için yeni geliştirilen üç raptor motorunun ilk kez kullanıldığını ve StapShip için 12 bin 500 metre yüksekliğe ulaşmasının amaçlandığı da bilinmektedir.

NASA ise bu proje için 135 milyar dolar yatırım yaptığını belitti.

ELON MUSK BU TEST SÜRÜŞÜNDE NEYİ AMAÇLAMIŞTI?

Elon Musk StarShip’in Ay ve Mars’a insan taşınması ve 100 tonluk kargo taşımacılığını hedeflemişti.

TEST NEDEN BAŞARILI KABUL EDİLİYOR?

SpaceX, roketin yere sert bir şekilde çarparak patladığı bir testi neden görece “başarılı” kabul ediyor. Bunun en temel nedeni, test edilen daha önceki prototiplerin ultra soğuk sıvı itici gazların roketin tanklarına pompalandığı testler sırasında daha yerden ayrılmadan patlamış olması dolayısı ile StarShip başarılı kabul ediliyor.

SPACEX ROKETLERİ NEDEN PATLAMAYA DEVAM EDİYOR?

Makul ve rasyonel herhangi bir kişinin zihninde, uzaya yönelik bir roket inşa ederken, bir kişinin patlatma frekansını en aza indirmeye çalışacağı mantıklı görünebilir. Sonuçta, her roket arızası inanılmaz derecede pahalı bir kayıptır.

Geçtiğimiz yıl, en az dört StarShip roket prototipinin patladığına, parçalandığına veya çöktüğüne, tek bir tanesinin uçuş için bir motoru yakmamasına şahit olduk . StarShip roketinin dünyanın ilk tam ve hızlı yeniden kullanılabilir roketi olması umuluyor. Fakat eğer roketler bir motor daha yanmadan rampa üzerinde çöküyorsa, bu çaba başarısızlığa mahkum değil mi?

Spacex, yörüngeye bir roket yapan ve fırlatan ilk özel şirketti. Aynı zamanda yörünge sınıfı bir roketi Dünya'ya geri getiren ilk şirketti ve son zamanlarda insanları uzaya fırlatan ilk özel şirkette oldu.

ELON MUSK TARAFINDAN YAYINLANAN DENKLEM YANITLANIYOR!

Teknolojik İlerleme = Yinelemeler x Yinelemeler Arasındaki İlerleme

Yukarıdaki denkleme göre, tamamlanan ve test edilen her bir yineleme, mühendislerin bir sonraki yinelemeyi daha da iyileştirilebilmesi için ince ayarlamaları ve düzenlemeleri için gereken gerekli geri bildirim döngüsünü sağlar. Başka bir deyişle, Starship'ler montaj hattından ne kadar hızlı çıkarsa, roket teknolojisi o kadar hızlı ilerler ve insanlar o kadar çabuk Ay'a ve Mars'a geri döner. Yeniliğe yönelik bu roman, insanlık tarihinin gidişatını değiştirebilir.

DÜNDEN BUGÜNE UZAYDA Kİ BAŞARISIZLIKLAR!

Mars Climate Orbiter

NASA, 1999'da "kızıl gezegen" olarak da bilinen Mars'ın iklimini ve atmosferini araştırmak üzere bir roket yolladı. Ancak araç, 23 Eylül 1999'da Mars'a planlanandan daha düşük bir yörüngede rastladı ve yanarak NASA'nın 125 milyon dolar zarar etmesine neden oldu.

Genesis
Güneş rüzgarlarından örnek toplamak ve bunları dünyaya getirmek için görevin büyük kısmında sorun yaşanmadı. Ancak paraşütle iniş, örneklere zarar verebileceğinden NASA, onu helikopterle havada yakalamaya karar verdi. Helikopterler, aracı görme şansını bile yakalayamadan Genesis, 320km/saate yakın bir hızla yere çakıldı.

NOAA-19

Uydunun Sunnyvale, Kaliforniya'daki üretimi sırasında mühendisler, üzerinde çalışabilmek için onu döndürmek istediler. Ancak uydunun sabitlenmiş olup olmadığını kontrol etmeyi unutan mühendisler, cihaza 135 milyon dolarlık hasar verdiler.

Titan 34D-9
Uzay da işlerin yolunda gitmemesine alışıksınızdır. Ancak milyar dolarlık KH-9 uydusunu taşıyan Titan 34D-9'un patlaması, patlayan uydular arasında ilk sıraya yerleşecek cinsten.

SpaceX Cape Canaveral

SpaceX ’in yolcu uzay aracı olan Crew Dragon’ un test versiyonu, şirketin Florida’daki Cape Canaveral iniş sahasında yapılan bir motor testinde başarısız oldu. Kaza, şirketin Florida sahilindeki tesisinden büyük miktarda duman çıkmasına da neden oldu.

 

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal