Sözcü Kalın: ‘Türkiye’nin Nihai Hedefi Tam Üyelik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin nihai hedefinin tam üyelik olduğunu ifade etti” açıklamasında bulundu.

07.04.2021-10:07 - (Son Güncelleme: 07.04.2021-10:07) Sözcü Kalın: ‘Türkiye’nin Nihai Hedefi Tam Üyelik'

Başkan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. Müzakereye dair açıklamada bulunana Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye’nin AB sürecinin esas hedefinin tam üyelik olduğunun ve Avrupa Birliği’nin olumlu gündeme destek verecek somut hamleler yapması gerektiğinin ifade edildiğini belirtti.

Sözcü İbrahim Kalın, müzakerenin içeriğine dair yazılı açıklamada bulundu. Genel olarak güzel bir atmosferde yapılan görüşmede Türkiye-Avrupa Birliği münasebetlerinin detaylı bir şekilde değerlendirildiğini belirten İbrahim Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımız AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili Türkiye’nin perspektifini ortaya koyarak, Türkiye’nin AB sürecinin nihai hedefinin tam üyelik olduğunu ifade etti. Göç mutabakatının güncellenmesi, Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması, halklar arası temaslar ve üst düzey siyasi istişareler konularının gündeme geldiği görüşmede, AB’nin pozitif gündemi destekleyecek somut adımlar atması gerektiği belirtildi” diye konuştu.

MÜLTECİ SORUNU

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki siyasi, ekonomik ve toplumsal münasebetlerin kuvvetlenerek ilerleyişinin, Türkiye ile Avrupa ülkelerinin istikrarına hem de küresel barışın elde edilmesine katkı sağlayacağını dile getirildiğini kaydeden Kalın, “Mülteci sorununun ortak sorumluluk bilinciyle ele alınması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, bölgede yeni bir mülteci dalgasının yaratacağı istikrarsızlık ve insani krize karşı göç mutabakatının ivedilikle yenilenmesi ihtiyacı hatırlatıldı” dedi. 

Müzakerede aynı zamanda terörle mücadelede iş ortaklığının ehemmiyetine vurgu yapıldığını ifade eden Sözcü Kalın'ın görüşmeye dair açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

 “Kalıcı istikrar ve güvenlik için DEAŞ, PKK/YPG, FETÖ gibi her türlü terör örgütüne karşı etkin ve ortak mücadele yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Toplantıda Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamındaki gelişmeler, aşılama süreçleri ve muhtemel işbirliği alanları değerlendirildi.

Görüşmede Suriye, Irak, Libya, Karabağ, Doğu Akdeniz konuları da ele alındı. Sayın Cumhurbaşkanımızın önerdiği Doğu Akdeniz Konferansı’nın da Akdeniz’in bir barış denizine dönüşmesi yolunda önemli bir rol oynayacağı belirtildi. Türkiye’de devam etmekte olan davalarla ilgili hukuki sürece herkesin saygı göstermesi gerektiği açık bir şekilde ifade edildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Toplantıda ayrıca bazı üye ülkelerin Türkiye-AB ilişkilerini esir almasına müsaade edilmemesi gerektiğinin önemi vurgulandı. Çeşitli mecralarda dile getirilen Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız konuya açıklık getirerek, kadına karşı şiddetin küresel bir sorun olduğu ve bu şiddetin her türüyle mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini belirtti.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen müzakerenin akabinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Michel, toplantıda “Doğu Akdeniz’deki gerilimin yatışması olumlu, bu durumun güçlendirilmesi gerek. AB, Türkiye ve Yunanistan arasında istişari görüşmelerin tekrar başlamasından memnuniyet duyuyor. Kıbrıs konusundaysa AB, aktif bir gözlemci. Birlik, BM liderliğindeki süreci destekliyor” ifadelerini kullandı.

Michel, son zamanlarda Türkiye ve Avrupa Birliği arasında da iyi yönde bir takım gelişmelerin yaşandığına işaret ederek, “Bu gelişmelerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. AB, ekonomik iş birliği, göç ve halklar  arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır” dedi. 

Von der Leyen de şu ifadeleri kullandı:

 “Türkiye yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurmak istediğini gösterdi, biz de Türkiye’yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik. İki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük.

Türkiye, Gümrük Birliği içinde hayati öneme sahip değerli bir ortak. Ticareti daha da artırabilmek için hiç şüphesiz ki Gümrük Birliğinin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal