Sosyal çalışmacı nedir, ne iş yaparlar? Nasıl sosyal çalışmacı olunur? Sosyal çalışmacı tanımı ve başvuru şartları

Son dönemlerin bilinen meslekleri arasında yer alan sosyal çalışmacıların ne iş yaptıkları merak ediliyor. Sosyal çalışmacı olarak görev almak isteyenler ilk olarak 'Sosyal çalışmacı nedir, ne iş yaparlar?' sorusuna yanıt ararken aynı zamanda başvuru şartlarını da araştırıyor. İşte, Sosyal çalışmacı tanımı ve sosyal çalışmacı olarak görev alabilmek için mesleki başvuru şartları..

11.06.2022-15:45 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-15:45) Sosyal çalışmacı nedir, ne iş yaparlar? Nasıl sosyal çalışmacı olunur? Sosyal çalışmacı tanımı ve başvuru şartları

Sağlık alanında hizmet veren kişiler için tanımlanan sosyal çalışmacı, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, İŞKUR, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yanı sıra Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ve Adalet Bakanlığı'nda görev alırlar. Çok sayıda devlet kurumunun kapılarını açtığı sosyal çalışmacının ne iş yaptığına ve başvuru için hangi şartları taşıması gerektiğine gelin hep birlikte bir göz atalım

Sosyal çalışmacı nedir, ne iş yaparlar?

Son zamanların en çok tercih edilen mesleklerinden biri haline gelen sosyal çalışmacı mesleği, bu alanda görev almak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Sağlık alanında hizmet veren yetkili kişilere söylenen sosyal çalışmacı terimi üniversiteden mezun olan ve bu alanda göreve başlamış olanlar için kullanılır.

Sosyal çalışmacı nedir, ne iş yaparlar

Hizmet verdiği bölgeye göre çok sayıda kişiye sosyal anlamda yardımlarda bulunan sosyal çalışmacılar özellikle yaşlı, engelli ve işsiz kişilerin yaşadıkları sorunlara çözüm sağlamakla görevlidir. Hasta ve suçlu kişiler de sosyal çalışmacıların ilgi alanına girer.

Kültürel, sosyal ve ekonomik alanda herhangi bir sorun dahilinde yaşayan, grup, kişi veya topluluklarda var olan problemleri önce tanır ve daha sonrasında da çözüm için çeşitli öneriler bulur. Bu kişiler problemli olan kişi veya grupların içinde bulundukları durumları bilgi, becerilerine göre çözmeye çalışır ve araştırma çerçevesinde de yardıma muhtaç olan kişilere yardımcı olur.

Sosyal çalışmacıların görevlerini sıralı olarak yazacak olursak;

- Maddi anlamda fakir olarak tanımlanan yaşlı insanları huzur evlerine yerleştir.

- Kimsesizleri ve özellikle çocuklara, koruyucu aileler bulur veya devletin özel olarak yetiştirme yurtlarına yönlendirir, sürekli onların takibini sağlar.

- Maddi zorluk yaşayanların genel gereksinmelerinin karşılanması için gıda, para, giyim gibi çeşitli yardımları yerine getirir.

- Gelişememiş veya geri kalmış olan taşra bölgelerinde yaşayanların gereksinimlerini tespit eder ve bunları karşılamak adına gerekli yardımlarda bulunur.

Hem Devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda çalışma olanağı olan sosyal çalışmacılar, bazı kurum ve kuruluşlarda Sağlık Hizmetleri kategorisinde yer alır. Sosyal Çalışmacı kadrolarına dahil olarak grevlerine başlarlar. Sosyal Hizmetler Yüksekokulu mezunu olan sosyal çalışmacılar mezuniyetlerinin hemen ardından bu unvanı elde ederler.

Sosyal çalışmacı nedir, ne iş yaparlar

Sosyal çalışmacı başvuru şartları

Türkiye'de sosyal çalışmacı olarak çalışabilmek için eğitimini Sosyal Hizmetler Yüksekokullarında bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesinde tamamlamaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyindeki eğitim programları olan Sosyal Hizmet,Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölüm mezunları KPSS sınavında 60 puan almaları halinde sosyal çalışmacı olarak göreve getirilebilir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal