Son Dakika: Yürürlüğe Girdi! Artık Uçağa Binmeden Önce Sorulacak

Avrupa Birliği'nin koronavirüs salgınında mücadele kapsamında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırlamış olduğu ''aşı sertifikası'' uygulaması bugün resmen yürürlüğe girdi.

01.07.2021-11:40 - (Son Güncelleme: 01.07.2021-11:40) Son Dakika: Yürürlüğe Girdi! Artık Uçağa Binmeden Önce Sorulacak

Avrupa Birliği'nin (AB) tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırladığı ''aşı sertifikası'' uygulaması bugün yürürlüğe girdiği bildirildi. AB sertifikasının dış ülkelerle de karşılıklı tanınmasına dair görüşmeler yürütülüyor.

Avrupa Birliği sınırları içindeki seyahatlerde kullanılacak aşı sertifikası uygulaması resmen yürürlüğe girdi. Bundan sonra Avrupa Birliği ülkelerinden hava yolu seyahatlerinde uçağa binmeden önce sertifika göstermek gerecek. Ücretsiz olacak olan ''AB Dijital Covid Sertifikası'', kağıt veya dijital şekilde hazırlanıyor.

Ayrımcılığın önlenmesi amacı ile aşı olmayan kişiler de sertifikaya sahip olabiliyor.

Aşı sertifikası, vatandaşların koronavirüs aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren karttaki ki bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ilişkin belgeyi ve negatif test sonucunu içeriyor.

Koronavirüs testlerinin PCR türleri, seyahatin 72 saat öncesine kadar yapılıp sertifikaya tanımlanabilmektedir.

Hızlı antijen testler ise 48 saat öncesine kadar yapılabilirken, bu testin tanınmasına her ülkenin kendisi karar veriyor.

HANGİ AŞILAR TANINIYOR?

Sertifikaya dair Avrupa Birliği'nden onaylı koronavirüs aşılardan Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş ve son dozun üzerinden iki hafta geçmiş vatandaşlarda seyahatlerde ek test veya karantina gibi kısıtlamalar uygulanmamaktadır.

Sertifika, Avrupa Birliği vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ailelerine, ayrıca AB'de ikamet eden fakat Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerle başka Avrupa Birliği ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere veriliyor.

AŞI SERTİFİKASI HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?

Aşı sertifikası, bütün Avrupa Birliği ülkeleri ile beraber birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de geçerli oluyor.

Sertifika üye ülkelerin dilleri ile beraber İngilizce olarak hazırlanıyor.

Şimdilik 12 ay için geçerli olacak sertifika, seyahatlerde kontrol ediliyor. Avrupa Birliği sertifikasının dış ülkelerle de karşılıklı tanınmasına dair  görüşmeler yürütülmektedir. Diğer taraftan gelecekte vatandaş sağlığının korunması gibi gerekli durumlarda ülkelerin, ek tedbirler alması ve sertifika sahiplerine ilave tedbirler uygulaması mümkün olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal