Son Dakika: Taliban Sözcüsü Açıkladı ‘31 Ağustos Kırmızı Çizgimiz!'

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, 31 Ağustos tarihinin kendileri için kırmızı çizgileri olduğunu ve bu tarih başlangıcıyla yabancı güçlerin kalmasını istemediklerini belirtti.

23.08.2021-15:52 - (Son Güncelleme: 23.08.2021-17:23) Son Dakika: Taliban Sözcüsü Açıkladı ‘31 Ağustos Kırmızı Çizgimiz!'

Dünyanın gündemine oturan Taliban'dan çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Taliban sözcülerinden Şahin, ayrıca ABD ve İngiltere'nin tahliyeler için asker bulundurma amacıyla ek süre taleplerine de "hayır" diyeceklerini ifade etti.

TALİBAN SÖZCÜSÜ ŞAHİN: ‘AFGAN HALKININ GÖÇ NEDENİ EKONOMİK’

Süheyl Şahin, Kabil'deki havaalanındaki tahliyeler esnasında ülkeden ayrılmak isteyen Afganların neden olduğu kaos görüntüleri için de bir açıklama yaptı. Şahin: "Batı ülkelerinde ikamet etmek istiyorlar. Bu bir tür ekonomik göçtür çünkü Afganistan yoksul bir ülke. Halkın yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Herkes müreffeh bir yaşam için Batı ülkelerine yerleşmek istiyor. Bunun korkmakla bir ilgisi yok." dedi. Süheyl Şahin, ayrıca Taliban'ın kapı kapı dolaşarak eski yönetim çalışanlarını aradığı yönünde çıkan iddiaları yalanladı.

SON DAKİKA! TALİBAN TARİH VERDİ: SON TARİH 31 AĞUSTOS

Şahin ayrıca Afganistan'da 31 Ağustos'tan sonra yabancı güçlerin kalmasını istemediklerini belirtti. Afganistan'da bulunan yabancı güçlerin geri çekilme sürecini tamamlamaları için belirlenen tarihin 31 Ağustos olduğunu ve bu durumun kendileri için "kırmızı çizgileri" olduğu açıklamasında bulundu. ABD ve İngiltere'nin tahliyeler için ülkede asker bulundurma amacıyla ek süre talep etmeleri durumunda "Cevabımız hayırdır. Aksi halde bunun sonuçları olur." dedi. ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'ın başkenti Kabil'den 14 Ağustos'tan bu yana 28 bin kişinin tahliye edildiğini açıklayarak, önlerinde uzun bir yol olduğunu ve aksaklıklar yaşanabileceğini belirtmişti. Tahliyeleri 31 Ağustos'a kadar tamamlamayı belirlediklerini söyleyen Biden, gerekirse Taliban'a karşı olan yaptırımları destekleyeceğini açıklamıştı.

TALİBAN'IN AFGANİSTAN’A HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de yapılan barış anlaşması sonucunda 2021’de uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başlamış oldu. Yapılan anlaşmada, yabancı güçlere saldırılmaması öngörülürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine karşı yapılan eylemlerine dair herhangi bir hüküm yer almadı.

Taliban’ın, Afganistan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiriyorken aynı zamanda hazirandan itibaren şiddetli saldırılarla Afganistan'da bulunan birçok ilçeye, son bir ay içinde de il merkezlerine hakim olduğu biliniyor. Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal