Son Dakika: Sigara Kararının Ardından Marketlerde Yeni Dönem Başlıyor

Merkez Bankası koordinasyonu ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Ticaret, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK iş ortaklığı ile Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül tarihine kadar uygulamaya konacak.

10.06.2021-12:43 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-13:05) Son Dakika: Sigara Kararının Ardından Marketlerde Yeni Dönem Başlıyor

Ekonomi reform paketinin kritik konularından birini oluşturan enflasyon ile mücadele kapsamında 2021'de kritik tedbirler uygulamaya alınıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Ticaret, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK işbirliğiyle Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021 tarihine kadar uygulamaya konacak.

Sistem için Tarım Bakanlığı'nın tarımsal üretimi takip için hazırlanan teknolojik olanaklar, Ticaret Bakanlığı'nın dış ticaret önlem seti, arz zinciri takip ile e iç pazar uzmanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi araçları, TCMB'nin fiyat takip uzmanlığı ve güçlü bir yapı inşa ediliyor.

2021'DE DEVREYE SOKULACAK

Afeti, iklim ve ürün ekim faaliyetlerindeki değişimlerin tesirini düşürmek için oluşturulacak sistemin ilk ayağını arz düzeni oluşturacak.

Arz takip sistemi ile tohumdan hasat sürecine kadarki dönemde sıcaklık, don, yağış, hastalık benzeri tehlikeleri bütün bölgelerde anlık bir şekilde belirleyerek arz eksiklikleri ürün olarak belirlenecek.

Kalıcı arz eksikliklerine ilişkin önlemler iyileştirilecek. Sistem, arz eksikliklerini çözmeye ilişkin tedbirlerin iyileştirilmesine katkı sağlayacak. Tarımsal üretim, fiyatların takip edilmesine ilişkin veriler göz önünde bulundurularak ihtiyaç görülmesi durumunda dış ticaret ve vergide önlemler belirlenecek.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir marketlerle alakalı kuralları düzenleyen kanun teklifi faaliyetlerinin hızlandırılmasını talep etti. Devlet küçük esnafı koruma altına almak için kolları sıvadı. Zincir market mahalle bakkalının 200 metre mesafede bulunamayacak. Bulvar üzerinde de iki kilometre mesafe açılabilecek. İşte yeni yasa ile ilgili ayrıntılar...

Bakanlık yetkilileri, sivil toplum kurumları, alakalı milletvekilleri gelecek hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın liderliğinde bir araya gelecek.

Mesele bütün ayrıntılarıyla değerlendirilecek. Düzenlemenin ardından TBMM gündemine gelmesi ve AK Parti grubunda değerlendirilip kanunlaştırılması öngörülüyor. Üzerinde çalışılan ve toplantıda değerlendirilecek taslakta yer alan düzenlemeler şu şekilde:

BAKKALA 200 METRE MESAFEYE ZİNCİR MARKET AÇILAMAYACAK

Kanun teklifinde, mahalle bakkalları ile küçük esnafın korunması adına bir  takım yenilikler yapılacak. Bu düzenlenmelerden biri mahalle bakkallarına 200 metre mesafede zincir market açılamaması.

Aynı sokak üzerinde aynı zincirin birin üzerinde şube açamayacak. Market bulvarında da 2 yer arasında iki kilometre uzaklık kuralı istenecek.

NERELERE ZİNCİR MARKET AÇILAMAYACAK?

Nüfusu iki binin altında kalan yerlerde zincir market açılaması yasaklandı. Böylelikle köy bakkalları korunacak.

Nüfus verilerine göre zincir marketlerin açılışının kısıtlandırılması da değerlendiriliyor. Mesela, bir zincir marketin her beş bin nüfusta bir market açabilmesi.. Böylelikle bir takım yerlerde 100 metre mesafe ile aynı zincirin marketlerinin açılmasına engel olacak.

SİGARA SATILMAYACAK

Zincir marketlerde tütün ürünleri, cep telefonu, mobilya, elektronik eşya ile beyaz eşya satılamayacak. Fakat alanı bin 500 metre karenin üzerinde ise bu ürünlerin satışı yapılabilecek. Bundan sonra açılacak AVM'lerin arasında beş kilometre mesafe olması gerekecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal