Son Dakika! Otomobil Üretimi Kalıcı Olarak Durabilir

Pandemi sebebiyle artan magnezyum fiyatlarıyla beraber Çin'in magnezyum fabrikalarını kapatması Avrupa'da otomobil üretimini durdurabilir.

26.10.2021-13:04 - (Son Güncelleme: 26.10.2021-17:37)

2021 yılının başından beri fiyatı iki katından daha fazla artan magzezyumda, Çin'in ticareti durdurması ile birlikte Avrupa'da magnezyum stokları bitme noktasına geldi. Magnezyum biterse otomotiv durur diyen Avrupalı sanayiciler Avrupa Birliği'ni Çin ile anlaşmaya çağırdı.

Avrupa ülkelerinin pandemi sonrası ekonomiyi canlandırma hamleleri bu seferde magnezyum kriziyle karşı karşıya kaldı. Sanayi örgütleri magnezyum stoklarının kasım sonunda biteceği uyarısı yaparken, magnezyum talebinin yüzde 95'ini tedarik eden Çin ile masaya oturulması için AB yönetimini acil harekete geçmeye çağırıyor.

OTOMOTİV SEKTORÜ MAGNEZYUMA MUHTAÇ

Magnezyumun otomotiv sektörü için önemi oldukça büyük. Yakıt deposu, direksiyon kolu, şanzıman gibi arabaların çeşitli bölgelerinde ihtiyaç duyulan magnezyumsuz araba üretmek neredeyse mümkün değil.

ÇİN MAGNEZYUM FABRİKALARINI KAPATIYOR

Avrupa'nın magnezyum konusunda neredeyse tek tedarikçisi olan Çin ise yaptığı açıklamada, 50 magnezyum fabrikasının 35 tanesini yıl sonuna kadar kapatacağını açıklamıştı. Bu durum sonrası magnezyumun kilo fiyatı 4800 dolar seviyelerine çıkarken, bu çıkış 2008 yılından beri olan en yüksek fiyat olarak kayıtlara geçti. Avrupa'da ise yılın başında kilosu 2 bin dolar civarlarından satılan magnezyum stokların düşmesi üzerine 10 bin-14 bin dolar civarları arasında satılıyor.

AVRUPALI SANAYİCİLER AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÇAĞRI YAPTI

Avrupalı sanayi örgütleri toplu olarak yaptıkları çağrıda, magnezyum açığını kapatmak için Çin ile masaya oturmaları davetinde bulundu. Çin'in magnezyum talebinin yüzde 95'ini tedarik ettiğini ancak eylülden beri sevkiyatın durduğunu belirterek Avrupa Birliği'ni acil harekete geçmeye çağırdı.

AVRUPA TEKRAR MAGNEZYUM ÜRETİMİNE BAŞLAMALI

Barclays analisti Amos Fletcher yaptığı açıklamada, yeterli magnezyum bulunamadığı taktirde otomobil üretiminin durma noktasına geleceğini belirterek açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Magnezyumda talebin yüzde 35’i otomobil için üretilen levhalardan geliyor. Bu nedenle magnezyum arzı durursa, tüm otomobil endüstrisi potansiyel olarak durmak zorunda kalabilir” tespitinde bulunuyor. WVM, Almanya hükümetini Çin ile Avrupa'ya magnezyum arzını artırma konusunda görüşmelere başlamaya ve Avrupa Birliği'ne magnezyum üretimini katıya geri döndürmesi için baskı yapmaya çağırdı. Dernek, “Bu oranda bir tedarik darboğazı ile otomobil, uçak, elektrobisiklet, inşaat, ambalaj endüstrisi ve mühendislik gibi sektörlerdeki tüm alüminyum katma değer zincirinde büyük üretim kayıpları tehdit ediliyor”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal