Son Dakika: Meteorolojiden Açıklama Geldi! 4 İl İçin Sağanak Bekleniyor

Meteoroloji'den gelen son tahminlere ilişkin, Ege ve Akdeniz kıyıları kuvvetli lodos etkisi altında olacak. Orman yangınlarının olduğu bölgelerde ise yağışın olup olmayacağı açıklandı.

04.08.2021-11:23 - (Son Güncelleme: 04.08.2021-11:40) Son Dakika: Meteorolojiden Açıklama Geldi! 4 İl İçin Sağanak Bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından gelen son tahminlere doğrultusunda; ülkemizin kuzeydoğu kesimleri parçalı bulutlu, Giresun ve Trabzon'un iç kesimleri, Rize il geneli ve Artvin kıyılarının sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği düşünülüyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, günlerdir orman yangınlarının devam ettiği Türkiye'nin güney illerinin hava durumuna ilişkin açıklamada bulundu. 

YANGIN VE SICAKLIKLAR 

Bununla beraber Cumartesi gününden itibaren sıcaklıkların, yerine göre yaklaşık 10 derece düşeceğini, Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde yağmur beklendiğini dile getiren Adil Tek, havanın sıcak olacağını ama risklerin azalacağını dile getirerek ‘Sıcaklıkların düşmesi ile birlikte orman yangınları riskinin biraz daha azaldığını göreceğiz ama tabii tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Çok yakın planda yangın bölgelerinde yağışlar gözükmüyor. Sıcaklıklar düşüyor o bölgelerde 40-45 derecelere kadar çıktı. O sıcaklıklar da diğer bölgelerde olduğu gibi orada da 7-8 derece düşecek. Yine hava sıcak ama riskler azaltılmış olacak. 40 derece sıcaklıktaki yangın oluşum şartlarıyla, 30-32 derece arasındaki yangın oluşum şartları aynı değil" dedi. 

'REKOR SICAKLIKLAR KIRILACAK GİBİ DURUYOR'

Adil Tek, "Bizim bölgemizde en sıcak zaman 15 Temmuz ile 15 Ağustos arası. 31 Temmuz 7 Ağustos arası eskiler 'Eyyam-ı Bahur' olarak adlandırıyorlar. Bu dönemde sıcaklıklar en yükseğe çıkıyor. 110 yıllık ölçümdeki en sıcak değerleri ile bu haftayı karşılaştırdığımızda rekor sıcaklıklara yaklaşmış durumda hatta bazı günler rekor sıcaklıklar kırılacak gibi gözüküyor. Cuma günü İstanbul'da tahmin edilen sıcaklık 40 derece. Biz en yüksek 41.3 derece ölçtük belki bu değer tekrar gözükecek ya da egale edilecek" diye konuştu. 

'KARADENİZ'DE DOLU, YILDIRIM, SEL GİBİ RİSKLER SÖZ KONUSU'

Tek, "Cumartesi günü Kuzey'den hafif bir serinleme derken aslında yine hava sıcak 10 derecelik bir düşüş olacak, Marmara'nın doğusu ve Karadeniz'de yağışlar göreceğiz. Kuzey'den gelen yağışlarla birlikte Karadeniz'de dolu, yıldırım, sel gibi riskler önümüzde gözüküyor. Rize, Trabzon, Artvin önümüzdeki yağışlarla birlikte risk altında gözüküyor" dedi.

'SICAKLIKLARIN DÜŞMESİYLE BİRLİKTE ORMAN YANGINLARI RİSKİNİN BIRAZ DAHA AZALDIĞINI GÖRECEĞİZ'

Adil Tek, "Orman yangınları açısından özellikle bu dönem nemin ve havanın kuruluğunun en arttığı dönem bu oranlar orman içinde daha da düşmeye başlayınca orman yangınları riski daha da artıyor. Sıcaklıkların düşmesi ile birlikte orman yangınları riskinin biraz daha azaldığını göreceğiz ama tabii tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Çok yakın planda o yangın bölgelerinde yağışlar gözükmüyor. Sıcaklıklar düşüyor o bölgelerde. 40-45 derecelere kadar çıktı sıcaklıklar. Diğer bölgelerde olduğu gibi orada da 7-8 derece düşecek. Yine hava sıcak ama riskler azaltılmış olacak. 40 derece sıcaklıktaki yangın oluşum şartlarıyla, 30-32 derece arasındaki yangın oluşum şartları aynı değil" şeklinde konuştu. 

HAVA SICAKLIKLARI MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE OLACAK

Hava sıcaklığının Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de mevsim normallerinin 4-8 derece üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif ve orta kuvvette, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyıları ile Doğu Akdeniz'in iç ve yüksek kesimlerinde yer yer kuvvetli (30-60 km/sa) esmesi bekleniyor. 

İLLERE GÖRE HAVA DURUMU 

İSTANBUL °C, 35°C Az bulutlu ve açık, öğle saatlerinde Avrupa Yakası parçalı bulutlu

ANKARA °C, 36°C Az bulutlu ve açık 

İZMİR °C, 38°C Az bulutlu ve açık 

ANTALYA °C, 43°C Az bulutlu ve açık 

ZONGULDAK °C, 29°C Az bulutlu ve açık 

TRABZON °C, 29°C Parçalı bulutlu, öğle saatlerinde iç kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ERZURUM °C, 32°C Az bulutlu ve açık, öğleden sonra parçalı bulutlu

DİYARBAKIR °C, 41°C Az bulutlu ve açık

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal