Son Dakika! HDP'ye Kapatma Davasında Yeni Gelişme Geldi! 21 Haziran'da İlk İnceleme Yapılacak

HDP’nin kapanmasına ilişkin davada yeni gelişmeler yaşandı. Buna bağlı olarak ilk inceleme Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından önümüzdeki 21 haziran tarihinde yapılacak.

15.06.2021-15:02 - (Son Güncelleme: 15.06.2021-15:10) Son Dakika! HDP'ye Kapatma Davasında Yeni Gelişme Geldi! 21 Haziran'da İlk İnceleme Yapılacak

Son dakika haberine göre Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılmasının talep edilmesinin ardından tekrar açılan davada ilk incelemesini önümüzdeki 21 Haziran tarihinde yapacak. Yüksek Mahkeme, iddianamenin onaylanıp onaylanmayacağına dair karar verecek. Gerçekleşen ilk inceleme esnasında, hakkında siyasi yasak istenenler ile partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına önlem olarak bloke konulmasına karar verilmesi ilişkin istek de inceleme konuları arasında yer alacak. Yüksek Mahkemenin eksikliklerin kapanması talebi ile iade ettiği HDP'nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tekrar hazırlanarak AYM'ye gönderilmişti. 

İLK İNCELEMESİNİ 21 HAZİRAN PAZARTESİ GÜNÜ YAPILACAK 

Bunun üzerine görevlendirilen raportörün ilk incelemeye dair raporunun incelemesini bitirerek heyete açıklamasının ardından heyet, davaya dair ilk incelemesini 21 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirecek. Diğer yandan genel Kurul, ilk inceleme esnasında, partinin kapatılmasına beyan, faaliyet ve eylemleri ile neden olan ve iddianamede gösterilen kişiler hakkındaki siyasi yasak isteği ile partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına önlem olarak bloke konulmasına karar verilmesi yönündeki talebi de ele alacak. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? 

İddianamenin onaylanması durumunda yapılacak olan ön savunma için HDP'ye iddianame gönderilecek. Buna bağlı olarak HDP ise Yüksek Mahkemenin verdiği zaman içerisinde hazırladığı ön savunmasını göndermesi gerekiyor. Bunun dışında bir durum olursa da HDP bu zamanın uzatılması için gerekli başvuruyu yapabilecek. Ek süre isteğini Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. 

15 ÜYENİN 10'UNUN OYÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK 

Söz konusu HDP hakkındaki kapatma davasını 15 şahıstan bir araya gelen Anayasa Mahkemesi heyeti belli bir karara varacak. Bu karar doğrultusunda Anayasa'nın 69. maddesinde görülen hallerden dolay partinin kapatılmasına veya dava konusu olan şahısların ağırlığına göre devletin gerekli yardımından kısmen ya da tamamen yoksun tutulmasına, yapılacak olan toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davasının ardından alınan karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal