Son Dakika: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Açıkladı! 2021 Vekaletle Kurban Kesim Bedeli Belli Oldu

Diyanet tarafından kurban kesim bedelinin miktarına dair açıklama geldi.

10.06.2021-11:10 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-13:44) Son Dakika: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Açıkladı! 2021 Vekaletle Kurban Kesim Bedeli Belli Oldu

Son Dakika: Diyanet, 2021 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurt içinde 1125 lira, yurt dışında ise 925 lira olarak belirlendi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, TDV Genel Merkezi'nde kurban fiyatlarına dair açıklamalarda bulundu. 'Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş' şeklinde gerçekleşen '2021 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu' tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği açıklamada, yapılacak olan kurban ibadetinin yüce Allah'a daha yakın olma, doğruya, iyiye ve hakikate yakınlaşma arayışı olduğunu dile getirdi.

Bakan Erbaş, kurban ibadetinde asıl olanın tüm insanlığa statü fark etmeksizin yardım edebilme gayemizin olabildiğini dile getirerek 'İnsanlığın pek çok sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı günümüzde, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız, dünyanın ihtiyaç duyulan her yerine, dil, din, ırk, mezhep, meşrep farkı gözetmeksizin yardım elini uzatmaktadır' şeklinde konuştu.

'GEÇTİĞİMİZ YIL 557 BİN 311 HİSSE KURBAN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILMIŞTIR'

Vekalet sahiplerinin adlarının ayrı ayrı okunarak bu görevdeki saydamlığa da değinen Başkan Erbaş,  'Vakfımız, milletimizin kurban vekaletlerini, dinimizin esaslarına uygun olarak büyük bir hassasiyetle yerine getirmektedir. Son derece şeffaf bir şekilde sürdürülen organizasyonda kurban kesimleri, vekalet sahiplerinin isimleri tek tek okunarak bizzat Diyanet İşleri Başkanlığımızda görev yapan hocalarımız ve vakfımızın gönüllüleri nezaretinde yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl Türkiye Diyanet Vakfına emanet edilen 557 bin 311 hisse kurban, yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 430 kesim noktasında, yurt dışında ise 74 ülkenin 308 bölgesinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır' ifadelerini kullandı.

'20 MİLYONDAN FAZLA İHTİYAÇ SAHİBİNE TÜRKİYE'NİN İYİLİK ELİNİN ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR'

Türkiye ve dünyada bulunan çoğu bölgede her sene olduğu gibi bu yıl da yardıma muhtaç, sefalet içinde zor durumlarda yaşayan insanların bulunduğun ifade eden Erbaş, sözlerini şu şekilde devam etti: 'Biliyoruz ki bugün, bütün dünya zor bir süreçten geçmektedir. Zira insanlığın yarısı sefalet içinde ve önemli bir kısmı da açlık sınırı altında bir hayata mahkum edilmiştir. Başta Müslüman coğrafyalar olmak üzere neredeyse dünyanın her yerinde savunmasız insanlar, işgallerin, savaşların, terör olaylarının, zulümlerin, yoksulluk ve umutsuzluğun girdabında varlık mücadelesi vermektedir. Bu bağlamda yaşanan sorunlar, sıkıntılar ve acılar karşısında elbette her birimizin sorumluluğu vardır. Dolayısıyla adalet ve merhamet medeniyetinin mensupları olarak bizlere daha fazla görev düşmektedir. Müslümanlar olarak birlik ve beraberlik içerisinde daha çok emek ve gayret göstererek dayanışma ve yardımlaşma mekanizmalarımızı daha fazla güçlendirmemiz gerekmektedir.'

Başkan Erbaş, sadece yurt içinde değil aynı zamanda yurt dışında da aynı özenin gösterildiğini söyleyerek 'Bu çerçevede milletimizin destek ve teveccühüyle geçen yıl aldığımız bağış rakamlarının üzerine çıkarak 20 milyondan fazla ihtiyaç sahibine Türkiye'nin iyilik elinin ulaştırılması hedeflenmektedir. Vekalet yoluyla kurban çalışmalarımız kapsamında Türkiye'de 81 il 922 ilçede, yurt dışında ise 100 civarında ülke 280 bölgede mazlum ve muhtaç kardeşlerimize halkımızın yardım elini ulaştıracağız inşallah' şeklinde konuştu.

'81 ŞEHİRDE KURBAN BAĞIŞ STANTLARI KURULACAK'

Vekaletle kurban hizmetinin Türkiye'de müftülükler, yurt dışında ise büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, koordinatörlükler ve ilgili ülkelerdeki dini idareler ve yerel kuruluşlarla iş birliği içerisinde yürütüleceğini bildiren Erbaş, şunları kaydetti:

"Türkiye Diyanet Vakfımızca bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedelleri, yurt içi 1125 lira, yurt dışı ise 925 lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımız 'www.tdv.org' ve 'bagis.tdv.org' adreslerinden çevrim içi bağış yapabileceklerdir. Mobil bağış uygulamamız üzerinden de kurban vekaletlerini verebileceklerdir. Ayrıca il ve ilçe müftülükleri, din görevlileri, TDV ve PTT şubeleri ve bankalar aracılığıyla da Türkiye Diyanet Vakfı vekaletle kurban organizasyonuna katılım sağlayabileceklerdir. Bu süreçte vatandaşlarımız, 0312 4169000 numaralı telefondan arayarak kurban vekaleti hakkında detaylı bilgi alabileceklerdir."

Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların bağışlarını kolaylıkla yapabilmeleri için 81 ilde şehirlerin önemli noktalarına kurban bağış stantları da kurulacağını bildiren Erbaş, "1003 şubemiz aracılığıyla il ve ilçelerde merkezi noktalara kurulacak ve vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği stantlarda hem bağış yapılabilecek hem de kurban hizmetleri hakkında bilgi alınabilecektir." dedi.

VEKALET İLE KURBAN NEDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, vekalet yoluyla kurban kesimini şöyle açıklıyor:

“Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.),develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal