Son Dakika! Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni'nin 122. sayısını yayımladı

Ankara - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 122. sayılı Dezenformasyon Bülteni'ni kamuoyuyla paylaştı. Nisan 15, 2024 tarihinde yayımlanan bülten, son zamanlarda sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında yer alan yanıltıcı bilgileri ve manipülatif içerikleri ele aldı.

15.04.2024-16:31 - (Son Güncelleme: 15.04.2024-16:31) Son Dakika! Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni'nin 122. sayısını yayımladı

Bültenin bir bölümünde, Antalya'da meydana gelen teleferik kazasıyla ilgili olarak bazı basın yayın organlarında yer alan iddiaların doğru olmadığına dikkat çekildi. "Teleferiğin bakımları, bakanlık tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırıldı" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın böyle bir onay veya sertifikalandırma sürecinin içinde olmadığı belirtildi. Kamuoyunun bu tür asılsız iddialara itibar etmemesi gerektiği vurgulandı. Bülten, Suriyelilerle ilgili sosyal medyada manipülatif olarak paylaşılan görüntüler konusunda da açıklamalarda bulundu. "Suriyeliler bayramlaşmak için ülkelerine gidip geliyor" iddiasıyla paylaşılan görüntülerin 2021 yılına ait olduğu ve bu tür bayram izinlerinin 2022 yılında sonlandırıldığı belirtildi. Ayrıca, "Taksim metrosunda Suriyelilerin bayram eğlencesi" şeklinde yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı, söz konusu kişilerin Türk vatandaşı olduğunun tespit edildiği ifade edildi.

Bülten, İran'ın İsrail ile ilgili açıklamaları sonrası sosyal medyada dolaşıma giren Kürecik Radar Üssü ile ilgili iddiaları da ele aldı. Radar üssünün NATO müttefikleriyle paylaştığı bilgilerin sadece NATO müttefiki ülkelerle sınırlı olduğu, bu bilgilerin İsrail gibi NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşılmadığı vurgulandı.


Manipülatif fotoğraf paylaşımları

Son olarak bülten, "İşgalci İsrail'in Hayfa Limanı'ndaki patlamaları gösterdiği" iddiasıyla paylaşılan fotoğrafların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Fotoğrafların, bölgeyle ilgisinin olmadığı ve Rus medyası tarafından servis edildiği, aslında 22 Mart'ta Moskova'da gerçekleşen Crocus City Hall terör saldırısını gösterdiği belirtildi.

Dezenformasyon Bülteni, kamuoyunu yanıltıcı bilgi ve manipülatif içeriklere karşı bilgilendirmeyi amaçlayan bir girişim olarak önemini koruyor. Kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgiye erişimini sağlamak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın bu tür bültenlerle sürdürdüğü çalışmalar, bilgiye erişimde şeffaflık ve doğruluk ilkelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal