Son Dakika, Bakan Açıkladı Türkiye Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Olan Yatırımlarını Artırıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

22.11.2021-11:18 - (Son Güncelleme: 22.11.2021-12:10) Son Dakika, Bakan Açıkladı Türkiye Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Olan Yatırımlarını Artırıyor!

Son dakika gelen bilgilere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, pandemi nedeni ile oluşan enerji krizinde fiyat değişimlerinin olduğunu belirtti.

Türkiye'nin enerji krizinden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunun altını çizen Bakan Dönmez yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi; "Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarında yaptığımız sübvansiyonla vatandaşlarımıza 127 milyar liralık destek sağladık. Geçtiğimiz hafta faturalardaki TRT payı ve Enerji Fonu'nun kaldırıldığı açıklandı. Her iki fonun kaldırılmasıyla birlikte vatandaşımıza vereceğimiz destek yıllık yaklaşık 3 milyar lira olacak."

DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasının şimdiden 2023 hedeflerini geçtiğini ve bu alana yapılan yatırımların artacağını belirten , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; "Temmuzda Türkali-2 kuyumuzun rezervuar-2 ve rezervuar-3 testlerini başarıyla tamamlamıştık. Karadeniz gazını ilk defa o gün orada yaktık. Bu hafta Türkali-2 kuyumuzun rezervuar-1 testinde günlük 650 bin metreküp gaz akışına ulaştık. Sakarya Gaz Sahası'na ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını tamamladık. Yüksek nitelikli boruların siparişlerini verdik. Alanında uzman, yetkinliği üst seviyede olan bir şirketle birlikte yürüteceğiz bu işi. 2022'nin baharında suyun altına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız inşallah. 4. gemimiz çift kule tasarımına, sert deniz şartlarında çalışabilecek kabiliyete sahip. Yüksek basınçlı rezervuarlarda dahi daha emniyetli şekilde çalışıyor. Karadeniz gazında bütün hesabı kitabı 2023'e göre yaptık."

TÜRKİYE 2053 YILINDA NET SIFIR EMİSYONA GEÇECEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin 2053 yılına kadar yenilenebilir enerji dönüşümünü tamamlayacağını belirtti. Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamalara şu şekilde devam etti; "Elektrikli araçların yaygınlaşması, yeterli şarj altyapısının varlığına, şarj hizmetinin ülke sathında sunulabiliyor olmasına bağlıdır. Bu kapsamda TBMM'ye sunulan önerinin kısa sürede yasalaşmasını diliyorum. EPDK olarak, yasa taslağını esas alarak ikincil mevzuat çalışmalarını da planlamış bulunuyoruz. Ekonomimiz açısından elektrikli araçlar kadar önemli gördüğüm bir diğer konu ise karbon fiyatlaması. Önümüzdeki ocak ayında toplanacak iklim şurası sonrasında ülkemizin karbon azaltımına ilişkin yol haritası daha da belirginleşip karbon fiyatlamasına ilişkin esaslar olgunlaştığında, EPDK kendi üzerine düşeni basiretle yerine getirmeye hazır. Karbon fiyatlamasında Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin görevlendirilmesi halinde, karbon piyasasının EPDK'nin gözetiminde en kısa sürede işletmeye hazır hale getirileceğini vurgulamak isterim."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal