Soma Faciası Davasında Karar! Can Gürkan'a 20 Sene Hapis Cezası Verildi

Son dakika haberine göre, Soma'da Maden Faciası'nda tekrar görülen davada karar verildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat kararı verildi.

16.06.2021-12:18 - (Son Güncelleme: 16.06.2021-12:18) Soma Faciası Davasında Karar! Can Gürkan'a 20 Sene Hapis Cezası Verildi

Manisa Soma'da 301 işçinin merhum olduğu 2014 tarihindeki maden faciasına dair davada karar açıklandı.

Yargıtay'ın bozma kararını bildirmesinden sonra tekrar görülen davada, ''Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma'' suçlaması ile yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 sene hapis cezası çarptırıldı. 

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç serbest kalırken davada, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise 12 sene 6 ay hapis cezaları verildi.

OLAY

Manisa Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihte tüm Türkiye'nin yüreklerine ateş düşüren olay da, 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti. 162 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan facianın sonrasında Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan,  Teknik Müdür İsmail Adalı, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanmıştı.

Soma faciasında görülen davada, hükümlü 5 sanık ile hükümsüz yargılanan vardiya amirlerinin ''olası kasıtla öldürme'' suçundan 301 kez 20 seneden 25 seneye, ''neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama'' suçundan da 162 kez, 2 seneden 6 seneye kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

Hükümsüz yargılanan sanıklar hakkında ''taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma'' suçlarından 2 seneden 15 seneye kadar hapis cezası talep edilirken 25'i hakkında da bu suçları ''bilinçli taksirle'' işledikleri öne sürülerek aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması istenmişti mahkemeden...

Şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının, ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma'' suçlarından açılan dava da 2017 Ocak tarihinde ana dava ile birleştirildiği anımsatıldı.

Soma davasının 11 Temmuz 2018 tarihindeki karar duruşmasında, 5 tutuklu sanığın 15 sene ile 22 sene 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılmasına, 9 sanığın adli kontrol şartı ile de serbest bırakılmasına, 37 sanığın ise tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin bozma kararının sonrasında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davada Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülen duruşmasına şehit madencilerin yakınları ve avukatları da katıldı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, SEBGİS aracılığı ile katılım sağlarken diğer sanıklar ise katılmadı.

Mahkeme heyeti, Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan hakkında ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma'' suçundan 20 sene, maden mühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkında ise 12'şer sene 6'şar ay hapis cezası kararı verdiğini bildirdi..

Bilirkişi raporlarında ise acil eylem planı yöneticisi olarak tespit edilen sanık Haluk Evinç ise tutuksuz kalmasına karar verildi.

Mahkeme salonu birden karıştı. Somada ailelerini, sevdiklerini kaybeden mağdur yakınları ve avukatlar karara tepki gösterdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal