27.12.2023-11:58 (Son Güncelleme:27.12.2023-17:53)


1

Yaşlı, engelli, bebek, çocuk..

Yaşlı, engelli, bebek, çocuk..

Aralarında çocukların ve yaşlıların da bulunduğu Filistinlileri alıkoyan ve yarı çıplak şekilde soyarak stadyumda teşhir eden İsrail güçlerine ait tankların namlularının da bu Filistinlilere doğru çevrili olduğu görüldü. Battaniyeye sarılı bir bebeğin, silahlı bir İsrail askerinin kucağında olduğu da yansıyan görüntüler arasında. Bir diğer görüntüde ise Filistinli yaşlı bir engellinin de tekerlekli sandalyesinde yarı çıplak şekilde teşhir edildiği görüldü. İsrail'in daha önce de çok sayıda benzer uygulamaları basına yansımıştı.



2

BM: ”Tam anlamıyla bir kıyım”

BM: ”Tam anlamıyla bir kıyım”

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden Gemma Connell, El Aksa Hastanesi'ni ziyareti sonrası BBC'ye konuştu. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında azalma olmadığını söyleyen Connell, gördüklerini "Tam anlamıyla bir kıyım" diye nitelendirdi. Connell, "Korkunç bir kafa travması geçiren 9 yaşında bir çocuğun trajik şekilde yaşamını yitirdiğini gördüm" dedi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise "Gazze'nin sağlık sistemi dayanılmaz bir baskı altında" uyarısını yaptı.



3

Soruşturma çağrısında bulunuldu

Soruşturma çağrısında bulunuldu

Dondurucu soğuk havaya rağmen onlarca Filistinli sivilin yarı çıplak ve tek sıra şekilde teşhir edilmesi ‘toplama kampı’ benzetmelerine sebep oldu. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, görüntüler sonrası İsrail güçlerinin engelli, kadın, yaşlı ve hatta bebek dinlemeden Filistinlilere kötü muamelede bulunduğunu belirterek soruşturma çağrısında bulundu.



4

20 bin 674 can kaybı..

20 bin 674 can kaybı..

Bu saldırı sonrasında Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 674'e yükseldi. Barınma merkezlerindeki 900 bin çocuk, sıvı kaybı, açlık, sindirim ve solunum sistemi ile cilt hastalıkları ve anemi tehlikesiyle karşı karşıya.



5

24 saatte 250 kurban

24 saatte 250 kurban

İşgal ordusu, son 24 saatte Gazze'de 100'den fazla yere hava saldırısı daha düzenledi. İsrail'in saldırılarında son 24 saat içinde 250 Filistinli daha yaşamını yitirdi. Filistin Kızılayı "İsrail ordusu topçu atışıyla Han Yunus'taki merkezimize saldırı düzenledi" açıklamasını yaptı.



6

UCM'YE İsrail isyanı!

UCM'YE İsrail isyanı!

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki insan hakları ihlallerini rapor haline getirip Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerine iletti. Türkiye dahil çok sayıda ülkeden sivil toplum kuruluşları, UCM'ye İsrail'in işlediği savaş suçları için başvuruda bulunmuştu.



7

ABD basını katliama dikkat çekti

ABD basını katliama dikkat çekti

CNN'in haberinde İsrail ordusunun 1 Aralık'ta yayımladığı Gazze haritasına dikkat çekildi. İnternette paylaşılan video ve fotoğrafları, uydu görüntülerini ve yerel haberleri inceleyen CNN, İsrail'in sivillere sığınmasını söylediği en az üç bölgeyi vurduğunu tespit etti. ABD merkezli New York Times gazetesi de, "İsrail sivillere karşı 900 kiloluk bombalar kullandı" başlığını attı.



8

İşgalci Netanyahu’nun 'gönüllü göç' oyunu

İşgalci Netanyahu’nun 'gönüllü göç' oyunu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki kalıcı işgalinden vazgeçmemekte ısrarını sürdürüyor. Öte yandan İsrail Hayom gazetesinin haberine göre, Netanyahu'nun Likud Partisi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, "Bizim sorunumuz mültecileri kabul etmeye hazır ülkeler.Biz bunu çözmek için çalışıyoruz" ifadesini kullandı. BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Netanyahu'nun planının suç olduğuna dikkati çekti. "Gönüllü göç" olarak adlandırılan planın, "zorla yerinden edilme" olduğunu vurgulayan Albanese, "Gönüllü göç mü? İsrail hükümeti nasıl adlandırırsa adlandırsın, zorla yerinden edilme, Roma Statüsü kapsamında kovuşturulabilir bir suçtur" ifadesini kullandı.



9

İsrail de İsrail’den şikayetçi!

İsrail de İsrail’den şikayetçi!

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde insani felaketin inanılmaz biçimde kötüleştiğine ve İsrail'in Filistin halkını kasıtlı olarak aç ve susuz bıraktığına dikkati çekti. Norveçli profesör doktor Mads Gilbert, "İsrail'in savaş suçlarına karşı yaptırımlar nerede? Filistin'in işgal edilmesine karşı yaptırımlar nerede? Gazze'deki sivil sağlık tesislerine yapılan iğrenç saldırılara karşı yaptırımlar nerede?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.



10

Rüşvet, emanete ihanet, kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma!

Rüşvet, emanete ihanet, kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma!

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019'da Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyasında, "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti. İsrail gazetesi Jerusalem Post'un haberine göre İsrail Yüksek Mahkemesi, Netanyahu'nun "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla yargılanmasına şubat ayından itibaren devam edileceğini duyurdu.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR