Şişkinliğin 10 Sebebi

Uzmanlara göre kendinizi şişkin hissetmenizin bağırsaktaki fazla bakteri, sütteki laktozdan glutene, midedeki asit eksikliğine kadar birçok sebebi olabilir. Bazı nedenler beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ile çözümlenirken bazı nedenleri ise tedavi edilmesi gerekebilir

10.04.2020-16:23 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-16:22) Şişkinliğin 10 Sebebi

Şişkinliğin 10 Sebebi

Uzmanlara göre kendinizi şişkin hissetmenizin bağırsaktaki fazla bakteri, sütteki laktozdan glutene, midedeki asit eksikliğine kadar birçok sebebi olabilir. Bazı nedenler beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ile çözümlenirken bazı nedenleri ise tedavi edilmesi gerekebilir

1- Süt ve Süt Ürünleri: Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz, kişilerde genellikle şişkinlik, mide krampları, gaz, mide bulantısı ve sindirim sisteminde problemlere yol açmaktadır. Bu durum vücudun laktozu sindirebileceği enzimleri üretememesinden kaynaklanmaktadır. Ve laktoz intoleransı genetiktir.

2- Buğday: Arpa, çavdar, yulaf ve buğday gibi tahıl ürünlerinde bulunan protein karışımıolan gluten bağırsak reaksiyonlarını tetikleyebilmektedir. Genellikle çöl yak hastalığı olan kişilerde olabileceği belirtilse de günümüzde bilim insanları nüfusun yaklaşık olarak %6'sının glutene karşı intoleransının bulunduğunu söylemektedir.

3- Sindirimde Gaz Genişlemesi: Yemekten sonra kendinizi şişkin hissetmenin bir nedeni, abdominal rahatsızlıkların nedenlerinden olan sindirim esnasında üretilen gazın genişlemesidir.

4- Asit Eksikliği: Hipoklorhidrat ya da achlorhydria yani midedeki asidin az olması, dolayısıyla sindirimi doğru bir şekilde gerçekleştiremez ve bağırsaklarda bakteriyel bir dengesizliğe sebep olur bu durumda yemekten sonra şişkinlik yaşanmasına neden olur.

5- Bazı İlaçlar: Antatistler ve aspirin gibi ilaçlar midede sıkıntıya yol açarak gaza ve şişkinliğe neden olur.  Bu şikâyetlerde doktorunuza danışabilirsiniz.

6- Fazla Bakteri: Bakterilerden bazıları midedeki dengeyi korur ancak ince bağırsakta bulunan bakteriler mide duvarını tahriş etmektedir. Eğer ince bağırsak bakterisi fazla ise antibiyotikler sindirim sistemini zayıflatır ya da sindirim sisteminin iltihaplanmasına neden olabilmektedir.

7- Yaş Ağrıları: Yaşlanma ile birlikte kalın bağırsakta gelişen çıkıntılar yani divertikül sindirim sistemini etkilemektedir. Nüfusun %5'inde 40'lı yaşlarda gelişen divertikül, nüfusun yarısında da 80 yaşında bu rahatsızlığı yaşadığı kaydedilmektedir. Divertikül rahatsızlığı ise lifli besinlerle tedavi edilebilmektedir.

8- Huzursuz Bağırsak Sendromu: Kronik bir rahatsızlık olan huzursuz bağırsak sendromu her beş kişiden birini etkilemektedir. Nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık ishal, kabızlık, şişkinlik ve kramplara yol açmaktadır. Kadınlarda iki kat fazla görülen bu rahatsızlığın belirtileri aylarca veya birkaç gün sürebilmektedir.

9- Regl Döngüsü: Vücutta östrojen seviyesi yükseldiğinde uterin astar kalınlaşır ve şişme hissi doğar. Birden fazla kadın bu sebeple aylık döngüsünün bir parçası olarak şişkinlik yaşamaktadır.

10- Büyük Tehlike: Eğer yaşanan şişkinlik üç haftadan uzun süreli ise bu durum sinsi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ve uzmanlar bu sinsi rahatsızlıklardan birinin de kanser olabileceği yönde uyarmaktadırlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal