Sinüzit Tedavisi

Sinüzit, burun çevresindeki sinüslerin virütik, bakteriyel ya da mantardan kaynaklanan nedenlerle iltihaplanmasıdır. Burun çevresindeki sinüsler burun kemiğinin, alnın ve gözlerin arkasında bulunan, havanın geçtiği boşluklardır.Peki, sinüzit nasıl tedavi edilir?İşte merak edilenler...

01.06.2018-14:17 - (Son Güncelleme: 01.06.2018-14:10) Sinüzit Tedavisi

Sinüzit, burun çevresindeki sinüslerin virütik, bakteriyel ya da mantardan kaynaklanan nedenlerle iltihaplanmasıdır. Burun çevresindeki sinüsler burun kemiğinin, alnın ve gözlerin arkasında bulunan, havanın geçtiği boşluklardır.Peki, sinüzit nasıl tedavi edilir?İşte merak edilenler...

SİNÜZİTİ ARTTIRAN ETKENLER

Bahar alerjisi ya da diğer alerjiler

Sinüslerin içindeki küçük kılların işlevini yerine getirmesini engelleyen hastalıklar

Rakımdaki ani değişiklik, örneğin uçarken ya da dalarken

Kistik fibrozis

HIV komplikasyonları ya da kemoterapi sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması

Yüz kemiğindeki anormallikler

Şeker hastalığı

SİNİZÜTÜN BELİRTİLERİ NELER? 

Şiddetli bir sinüzitin belirtileri 4 hafta boyunca sürebilir. İlk olarak soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterir, fakat geçmek bilmez ya da 5-7 gün sonunda daha da kötüler. Doktora başvurmak çok önemlidir çünkü kronik sinüzit üç aya kadar devam edebilir. Bazı belirtileri şunlardır:

Nefes kokusu ve koku almada zayıflama

Genel halsizlik ve yorgunluk

Geceleri artan öksürük

Ateş

Baş ağrısı

Boğaz ağrısı ve burun arkası sızıntısı

Burun akıntısı ve tıkanıklığı

Yüzde hassasiyet

SİNİZÜT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sinüzit medikal veya cerrahi tedaviye çok iyi yanıt veren bir hastalık. Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştiriliyor. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişiyor. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması. Uzun süreli ilaç kullanılması hastalara zor gelebiliyor, fakat kullanılmadığında sinüzit tekrar edebiliyor ve kronikleşebiliyor. Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılıyor.

Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli. Radyolojik olarak sinüs içinde mukozal kalınlaşmalar, iltihap, mukosel ve sinüs kanalları kapanmış ise mutlaka "fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi" (FESS ameliyatı) yapılmalı. Cerrahi tedavide başarı şansı yüzde 90 civarında oluyor. Hastaların en çok sordukları şey, sinüzitin ameliyat sonrasında tekrar edip etmediği. Bu durum burun içi ve sinüs polipli olgularda olabiliyor ve yüzde 30 oranında nüks edebilme ihtimali mevcut. Sinüzit ameliyatları çocukluk yaşlarında yapılabiliyor. Ameliyat genellikle sinüslerin hepsinin oluştuğu 13-14 yaşlarından sonra olmalı. Çocuklarda burnun, küçük dar ve önemli yapıların yakın olması ameliyatlarının dikkatli ve sınırlı yapılmasını gerektiriyor. Nüks ve anatominin zor olduğu vakalarda navigasyon BT eşliğinde daha güvenli yöntemler kullanılabiliyor.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal