Sıkıyönetim mi Sıkı Yönetim mi, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Sıkıyönetim’ de onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, bitişik mi ayrı mı, içinde ‘sıkıyönetim’ geçen cümleler neler?

16.04.2020-08:40 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-17:43) Sıkıyönetim mi Sıkı Yönetim mi, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "sıkıyönetim"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "sıkıyönetim" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “sıkı yönetim” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “sıkıyönetim” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Olağanüstü zamanlarda ve durumlarda ülkede güvenliğin sağlanması için ordunun yardımıyla gerçekleştirilen yönetim, örfi idare.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Ciddi konuşalım, sayın başkan, hükümet sıkıyönetim komedisine son verip ordunun ve uçakların ilerlemesi emrini vermeye hazır mıdır? (Jose Saramago)

- Ölüm sıkıyönetim ilân etti. (Oğuz Atay)

- Şimdi bir sıkıyönetim mahkemesi kuruyorum. Burada işi daha sıkı tutmanız için mahkemenin adını “sımsıkı yönetim mahkemesi” koyuyorum. (Hüseyin Nihal Atsız)

- Böyle güzelliği gözleri yaşartan havalar sıkıyönetim ilanına uygun değildir. (Tomris Uyar)

- Aslında o bir tür sıkıyönetim mahkemesidir. (Franz Kafka)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal