Siirtlilerin Yeni Geçim Kaynağı Işgın Oldu

Siirt'te vatandaşların dağlardan topladığı ışgın bitkisi halkın geçim kaynağı oldu. Işgının destesi şehirde 5 ile 10 lira arasında satılıyor.

10.05.2019-16:24 - (Son Güncelleme: 10.05.2019-16:18)

Siirt'in Pervari, Şirvan ve Eruh ilçelerindeki Herekol Dağı'nda yetişen, halk arasında yayla muzu olarak tanınan ışgın (uçkun) bitkisi bölgedeki Hakkari ve Diyarbakır'da pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Yayla muzu olarak isimlendirilen ışgın bitkisinin kilosu 10 ile 15 lira arasında bir fiyattan satışa çıkıyor. Bölge halkı için geçim kaynağı durumuna gelen ve yüksek yerlerde yetişen bitkiyi toplamak için köylüler dağ tepesine çıkıyor.

"AİLEMİZİ BÖYLE GEÇİNDİRİYORUZ"

Hakkari'de, şehir merkezine 15 kilometre mesafede olan Sümbül dağı yamacına saatlerce yürüyerek giden 3 çocuk babası Ramazan Kaya, dağlık ve sarp kayalıkların olduğu bölgede ışgın topladı. Bitkiyi toplamak için bazen tehlikeyi göze alan Kaya, ilkbahar ayında ailesini ışgın satarak geçindirdiğini ifade etti.

Engelli 4 kardeşine de baktığını aktaran Kaya, "Işgın toplamak için sabah saat 05.00'de yola koyuluyoruz. Yalnızca 1 ay çalışabiliyoruz. Yapacak başka işimiz olmadığı için ilkbahar mevsiminde 1 ay süresince ailemizi böyle geçindiriyoruz. Sümbül dağındaki kayalara tırmanıp ışgın toplamak cesaret ister. Bizler çocuklarımızın ekmek parası için tehlikeyi göze alıp ışgın topluyoruz. Geçen yıl kayalıklardan düşerek yaralandım. Allah korudu beni. Topladığımız ışgının destesini 5 ile 10 lira arasında satıyoruz" dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal