SİHA'ların ardından yeni hedef: Türkiye ile füze üretimi için çalışmalara başladılar!

Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert ve beraberindeki heyet, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ziyaret etti. İki ülke arasında havadan havaya füze alanında teknoloji paylaşımı gerçekleşeceği açıklandı.

16.02.2024-16:01 - (Son Güncelleme: 16.02.2024-17:28) SİHA'ların ardından yeni hedef: Türkiye ile füze üretimi için çalışmalara başladılar!

Pakistan, Türkiye'nin bölgesel ve küresel ilişkilerde oynadığı önemli rolü vurgulayarak, Türk savunma sanayisine olan ilgisini artırdı. 15 Şubat 2024 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral İrfan Özsert liderliğindeki üst düzey Türk heyeti, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Zaheer Ahmed Baber Sidhu'yu makamında ziyaret etti. Ziyaretin odak noktaları arasında karşılıklı eğitim girişimleri ve iki ülke arasındaki teknoloji iş birliği çabaları bulunmaktadır.

Toplantı sırasında Orgeneral İrfan Özsert, Pakistan ve Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının karşılıklı değişim programları aracılığıyla temel seviyeden taktik ve operasyonel seviyelere kadar eğitimine yönelik kapsamlı destek sağlama konusundaki kararlılığın güvencesini verdi.

HAVADAN-HAVAYA FÜZE PROJESİ

Pakistan Hava Kuvvetleri'nin açıklamasına göre, görüşmede her iki Hava Kuvveti için azami fayda sağlamak üzere Havadan Havaya Füze Teknolojisi değişim programının sürdürülmesi ele alındı. Her iki taraf da mevcut iş birliği düzeyini daha da pekiştirmek amacıyla devletten devlete, şirketten şirkete, askerlik makamlar arasında ve Hava Kuvvetlerinden Hava Kuvvetlerine iş birliğini güçlendirmeye karar verdi.

Türkiye ve Pakistan, savunma sanayii alanındaki iş birliğini güçlendiriyor. ASFAT A.Ş. ana yükleniciliğinde Pakistan Donanması için inşa edilen 4 adet MİLGEM Korveti'nden ilki olan PNS BABUR kısa süre önce teslim edildi. Ayrıca, Türk savunma sanayii şirketi BAYKAR, Pakistan'a hem AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) hem de Bayraktar TB2 SİHA (Savaş İnsansız Hava Aracı) ihraç etmiştir. Bu adımlar, iki ülke arasındaki stratejik savunma iş birliğini daha da pekiştirmektedir.

Hava-hava füzesi alanında Türkiye'nin şu projeleri öne çıktı:

GÖKTUĞ PROJESİ

GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi, Hv.K.K.lığının hava-hava füzesi ihtiyaçları doğrultusunda, MSB ARGE ile TÜBİTAK SAGE arasında 14 Aralık 2012 tarihinde imzalanmış, Kasım 2016 tarihinde ise SSB’ye devredilmişti.

Mevcut GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi çerçevesinde Görüş İçi (BOZDOĞAN-GİF) ve Görüş Ötesi (GÖKDOĞAN-GÖF) olmak üzere F-16 PO-I uçakları için iki farklı konfigürasyonda füzenin tasarım ve geliştirmesinin gerçekleştirilmesi, kalifikasyonun tamamlanması ve prototiplerinin teslimatı planlanıyor.

BOZDOĞAN GÖRÜŞ İÇİ HAVA HAVA FÜZESİ (WVRAAM)

BOZDOĞAN, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan BOZDOĞAN, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıdadır. Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahiptir. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirildi.

TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan BOZDOĞAN’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir. BOZDOĞAN’ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzelerinin yerini alması planlanıyor.

GÖKDOĞAN GÖRÜŞ ÖTESİ HAVA HAVA FÜZESİ (BVRAAM)

GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilmektedir. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilmektedir.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal