Sigorta primlerini kimler, nasıl alabilir? Fazla yatırılan primleri geri almak mümkün! SGK yatırılan fazla paraları hesaplara gönderiyor

Sigorta prim iadesinde milyonlarca çalışan paralarını geri alabilecek. Çalışanlar için yapılan bildirilerde alt - üst limit uygulaması devreye girmektedir. Birden fazla işte çalışanlar üst sınırı aşan kazançları için ödediği primi geri alabilecek. SGK tarafına ödenen sigorta primleri geri nasıl alınır? Kimler sigorta primlerini geri alabilir? İşte detaylar...

06.06.2022-17:40 - (Son Güncelleme: 06.06.2022-17:40) Sigorta primlerini kimler, nasıl alabilir? Fazla yatırılan primleri geri almak mümkün! SGK yatırılan fazla paraları hesaplara gönderiyor

İki işte çalışan, yaşın dolmasına karşılık emeklilik için ödenen gün sayısının yetmemesi durumlarında ödenen primleri gri alınabilmektedir. Çalışanlar için gerçekleşen alt - üst prim uygulamasında birden fazla kazanç elde etmek için fazla işte çalışanlar üst prim üzerinden paralarını geri alması mümkün. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler primlerini geri alabilir mi? Kimler ödenen primlerini geri alabilir?

2022 yılı için belirlenen prim esas kazancı 37.530 TL olarak belirlendi. Birden fazla işte çalışarak farklı yerlerden kazanç alan SSK'lı çalışanlar için bir ay için ödenen prim tutarının aşılmasıyla beraber %15'lik bölüm iade yapılmaktadır. Kişinin bir ay içinde ki iki maaşının toplamı olarak sigorta yatırımı gerçekleşir bununla beraber aşılan esas kazanç sonrasında yüzde 15 oran ölçülerek çıkan sonucun pim iadesi yapılabilmektedir.

Prim ödemeleri geri alınabilir mi?

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden de prim iadesi alabilir mi?

Emekliliği gerçekleşmiş fakat devamında da sigortalı olarak çalışanların işçi payı yüzde 7.5 oranında hesaplanarak prim kesintisi yapılmaktadır. İşsizlik sigortası ise prim ile kesilmediğinden dolayı emekli çalışan tavanı aşan kazancından %15 değil %7.5 oranında prim iadesi gerçekleşir.

İade edilen primler için faiz uygulanır mı?

SSK ya da Bağkur üzerinden sigortanın yatmaya başladığı tarihten itibaren ki çalışma süresi için güncelleme katsayı ile hesaplamalar gerçekleşir. Fakat iade edilen prim için faiz uygulaması mümkün değildir.

Aynı sigorta türünde olma zorunluluğu var mı?

İşveren payı, sağlık sigortası ve işsizlik sigortası için prim ödemesi yapılmaz. Bu uygulamada birden fazla işte çalışarak yüksek prim ödeyenlerin fazladan ödediği primler geri iade hakkı bulunmaktadır. Bu durumda ise çalışılan fazladan işlerde aynı sigorta türünde olmak gerekmektedir.

Prim ödemesi kimlere yapılır?

Vefat eden sigortalının yakınları prim iadesi alabilir mi?

Birden fazla işte çalışıp prim geri ödemesi olan kişi vefat ettiğinde herhangi bir ölüm aylığı bağlanmadığında eş, çocuk, baba, anne gibi hisse sahiplerine pirim geri ödemesi yapılmaktadır. Vefat eden kişi Bağkurlu olup 1780 prim günü ulunuyorsa bu kişiden ölüm aylığı alınamamaktadır.

Hizmet borçlanmasında prim iadesi alınabilir mi?

Hizmet borçlanması için ödenen sigorta primleri SGK tarafından borçlandığı süre ele alınarak emekli, dul, yetim aylığı bağlanması gibi işlemlerde prim iadesi geri alınabilir. Fakat bu geri alma işleminde işverenden talep edilerek vergi matrahından düşülmesiyle geri alma gerçekleşir.

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal