Sigorta primi asgari ücretten düşük yatırılırsa ne yapmalıyım? Sigortanın eksik yatmasının işçiye maliyeti ve izlenecek yol

Çalışan bir işçinin sigorta priminin asgari ücretten düşük yatırılması durumunda çalışan, bu konuda neler yapabilir yada neler yapamaz merak etmektedir. Bu yazımızda sigortanın eksik yatırılmasının işçiye olan maliyeti ve izlenecek yolla ilgili detaylı bilgilere yer verdik.

26.06.2022-18:00 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-18:00) Sigorta primi asgari ücretten düşük yatırılırsa ne yapmalıyım? Sigortanın eksik yatmasının işçiye maliyeti ve izlenecek yol

Türkiye genelinde milyonlarca işçi, bazı haklarını bilmedikleri için hak kayıplarına uğrayabiliyorlar. Çalışanların verdikleri emek karşısında kendileri için yatırılan sigorta primlerinin düşük olarak yatırılmasının tespitinde genel olarak 'Sigorta primi asgari ücretten düşük yatırılırsa ne yapmalıyım?' sorusu gündeme geliyor. Konuyla ilgili araştırma yapan çalışanlar, sigortanın eksik askeri ücretten göstermenin cezasının ne olduğunu merak ederken konuyla ilgili izlenecek yolları da sorguluyorlar.

Sizde, sigorta primlerinizin eksik yattığını düşünüyorsanız yazımızın devamında konuyla ilgili sorgulamaların nasıl yapılacağı ve sonrasında izlenecek olan yollar ile ilgili bilgilere sahip olabilirsiniz.

Sigorta primi asgari ücretten düşük yatırılırsa ne yapmalıyım

Sigorta primi asgari ücretten düşük yatırılırsa ne yapmalıyım?

Sigorta primlerinizin aldığı maaştan daha düşük tutarlar üzerinden yatırılmasına hileli maaş denilir. şayet sigortanızın aldığınız maaştan yatmıyor olduğunu fark ederseniz bunu noter kanalıyla tespit ederek işverenize yine noter kanalıyla ihtar gönderebilirsiniz. İhtarda eksik olarak kalan primlerinizin yatırılması talebinde bulunabilirsiniz.

Gönderdiğiniz ihtar sonrasında aynı uygulama devam ederse bu sefer Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikayet etme hakkınız doğar. Söz konusu durum haklı fesih sebeplerinden birisi olarak sayılır ve bundan dolayı istifa etme hakkınızda bulunur. İstifa etmeniz halindeyse nam tazminatlarınızı hem de bugüne kadar eksik yatırılan tüm birimlerimize dava yoluyla kazanabilirsiniz.

Sigortanın eksik yatmasının işçiye maliyeti

İlk önce şunu bilmek gerekir şayet sigortanız düşük ücret üzerinden yatırılıyorsa maaşın düşük gösterilmiş sayılır ve emeklilik maaşınız bu doğruda hesaplanmasında emekli maaşınız düşük olarak sonuçlanır.

Bunun haricinde; emeklilik tazminatınız ya da işten ayrılmak istediğinizde alacağınız kıdem tazminatı ve ihbar tazminatlarınız düşük olarak yatacaktır. Ayrıca, işsiz olmanız durumunda işsizlik maaşınız da yine düşük olarak size verilir ve hastalık durumunda düşük rapor ücreti alırsınız.

SGK’ya düşük ücret bildirimi yapmak hem çalışanlar için hemde SGK için zarar teşkil etmektedir.

İşveren tarafından eksik yatırılan pirim tespiti durumunda yapılan şikayet sonrası, işverene eksik yatırdığı ücretin vergisi ve aynı zamanda üç kat ceza ve gecikme faizi istenilir. Bu cezanın yanı sıra sigorta primi de cezalı olarak talep edilir. Bunların yanı sıra durum yanıltıcı belge düzenlemesinden dolayı işveren kaçakçı olarak kabul edilir ve 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir.

Eksik sigorta primi ödeme ve eksik sigorta gösterme cezaları caydırıcı nitelikte olup, bu tarzda işlem yapan tüm işyerlerini mümkün olduğu kadar şikayet etmeliyiz. Bu şikayetler ise ALO 170 ya da CİMER Şikayet Hattı'na yapılabilir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal