Sigara tiryakilerini üzen haber! Temmuz ayında fiyatlar 40 TL'ye çıkabilir

Tütün ve tütün ürünlerine gelen peş peşe zamlar sonrası yapılan açıklamalar sigara fiyatlarının yeniden değişeceği yönünde oldu. ÖTV artışlarından kaynaklı olarak güncellenen yeni fiyatların 6 aylık enflasyon rakamlarının baz alınarak 40 TL'ye çıkabilme durumunun olabileceği iddia edildi. İşte detaylar..

15.05.2022-11:04 - (Son Güncelleme: 15.05.2022-11:04) Sigara tiryakilerini üzen haber! Temmuz ayında fiyatlar 40 TL'ye çıkabilir

Tütün ve tütün ürünlerine gelen peş peşe zamlar sonrası yapılan açıklamalar sigara fiyatlarının yeniden değişeceği yönünde oldu. ÖTV artışlarından kaynaklı olarak güncellenen yeni fiyatların 6 aylık enflasyon rakamlarının baz alınarak 40 TL'ye çıkabilme durumunun olabileceği iddia edildi. İşte detaylar..

Son zamanlarda enflasyonda yaşanan dalgalanmalar tütün ve tütün ürünlerini de etkiledi. 2022 yılı Ocak ve Mart ayında peş peşe gelen zamlara 5 Mayıs tarihinde yapılan 2 TL'lik zam da eklendi. Yeni gelen 2 TL'lik zam sonrası Philip Morris, BAT ve JTİ marka grupları sigara satış fiyatlarında değişikliğe gitti.

Yüksek enflasyon rakamlarının sigara ve alkollü içecek fiyatlarını önemli ölçüde etkilemeye başladı. 5 aylık süreç içinde toplam 8 TL zam gelen sigara fiyatlarının 40 TL'lere ulaşabileceği söylentileri de ortaya çıkmaya başladı.

15 Mayıs sigara fiyatları

Sigara ve alkollü içeceklerin zamlanmasında en önemli etken olan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) her altı ayda otomatik olarak ÜFE bazında yükselmesi, bu bazda artışların olmasına neden oluyor. Ekonomi uzmanları kalan 2 ay içinde ÜFE geçtiğimiz ay ortalamaları gibi olması halinde Haziran ayı sonunda ÜFE'nin yüzde 60'a çıkabileceğini söylüyorlar. Hal böyle olursa sigara ve alkollü içeceklerin ÖTV'leri de yüzde 60 oranında artmış olacak.

"Temmuz ayında fiyatlar 40 TL'ye çıkabilir"

Uzmanların yaptıkları hesaplamalarda olası bir 6 aylık ÜFE oranı kadar ÖTV artışı yapılması durumunda 23.5 TL yeni hesaplamalarla 37.6 TL'ye çıkacak. Bu durumda en ucuz 23,5 TL olan sigara fiyatı ise 37.6 TL'den satılacak. En pahalı sigara ise 43.2 TL'den raflarda yerini alacak.

Diğer taraftan, türün ve tütün ürünleri vergisinde aşılmaması gereken bir şart var. Bu da bu rakamın sigaranın satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması. Böylelikle açıklanacak enflasyon verileri hesaplamaları bu şarta göre hazırlanacak ve raflardaki en düşük sigara fiyatı 36.5 Tl olarak belirlenecek. Şarta göre de hiç bir sigara 36.5 TL'nin altında satılmamış olacak.

Sigara tiryakilerini üzen haber

27 TL'den satılan sigara 43.2 TL'ye çıkabilir!

Sigaranın ÖTV oranları nispi yani oransal olarak yüzde 63 düzeyinde hesaplanmasında dolayı şu anda 27 TL olan sigara fiyatının 6 aylık enflasyon rakamlarıyla birlikte hesaplanması sonrası 43.2 TL'ye çıkabileceği belirtiliyor. Bunu kaynağının ise 27 TL'nin nispi vergisi yüzde 63'ü olarak hesaplandığında ortaya çıkan 17.01 TL'nin ÖTV olarak yansıtılması, asgari maktu verginin de 14.39 lira olması fiyatlarda bu oranda artış yapılmasını gösteriliyor.

Sigara fiyatlarına ÖTV'nin yanı sıra KDV'nin de eklenmesi durumunda en ucuz 23.5 TL'den satılan sigara olası bir 6 aylık ÜFE artışı sonrası 37.6 TL'ye çıkması beklenirken en pahalı sigara fiyatının ise 43.2 TL'den satılacağı belirtiliyor.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal