Sigara İçmek Kadınlarda Buna Sebep Oluyor

Kadınların yaşları ilerledikçe yumurta sayısında ve yumurtaların kalitesinde azalmalar olur. 30 yaşından küçük olanların gebelik oranları 50-60 olurken, 40 yaşından sonra yüzde 10-15 oranında azalmalar gerçekleşir. Özellikle sigara eden kadınlarda erken menopoz riski görülmektedir. İşte detaylar...

24.06.2020-17:35 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-16:46)  Sigara İçmek Kadınlarda Buna Sebep Oluyor

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların yaşları ilerledikçe yumurtalıklarındaki işlevler giderek azalmaktadır. Özellikle sigara kullanan, çikolata kisti hastalığı olanlarda, kemoterapi ve radyoterapi görenlerde erken menopoz görülme riski vardır.

KADINLAR YUMURTALIK REZERVİLERİNE DİKKAT ETMELİ

Kadınlardaki yumurtalık rezervi, hamile kalabilme kapasitesi anlamına gelir. Yaş ilerledikçe gebe kalma sorunları ile karşılaşılması oldukça muhtemeldir. Yumurtalık rezervinin azalmasındaki en önemli faktör kadının yaşıdır. 40 yaşını geçen her kadında bu durum daha hızlı gelişim gösterir.

Yumurtalık rezervinin azalmasında sadece yaş faktörünün olmadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ercan Baştu, "Yumurtalığın tamamen alınması veya içinden kist çıkarılması yumurta sayısını azaltacağından yumurtalık rezervi düşecektir. Özelikle halk arasında çikolata kisti diye bilinen endometriozis kistlerinin alınması o taraftaki yumurtalık rezervini azaltabilir. Ek olarak gençlik çağı kanserlerinin tedavisi sonrası, uygulanan radyoterapi ve kemoterapiler de yumurtalık rezervini olumsuz etkiliyor" dedi.

Yumurtalık rezervini düzenli kontrol ettirmek önemlidir. İlerleyen yaşlarda, sigara içenlerde, çikolata kisti bulunan ya da kistten dolayı ameliyat olan ve özellikle ailede erken dönem menopoz yaşayanlar varsa tedbir amaçlı yumurtalık rezervi kontrol ettirmek gerekir. Açıklamalarına devam eden Baştu, "Yumurta rezervinin azalmasını herhangi bir ilaçla ya da başka bazı tıbbi tedavilerle önlemek mümkün değildir. Sigara içilmemesi ve yumurta rezervinde azalma olanlarda, evli ise çiftlerin tüp bebek gündeme alıp hızlı bir şekilde doktora danışılması gerekmektedir. Bekar olanlarda ise yumurta dondurulması seçeneği uygundur." açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal