Sıfır otomobilde büyük zam kapıda: Döviz ve ÖTV farkı fiyatlara yansıtılacak

Türkiye’de sıfır otomobil bulmak oldukça zor hale geldi. Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar verdikleri siparişi aylarca bekleyebiliyor. Bu süreçte ise kur farkından dolayı olarak fiyatlarda artış görülebiliyor. Kur farkından kaynaklı fiyat artışlarınndan bağımsız olarak sektör kaynaklarından alınan son bilgilere göre ise sıfır otomobil fiyatlarına Mayıs ayında zam gelecek. Detaylar haberimizde...

28.04.2023-10:34 - (Son Güncelleme: 28.04.2023-17:16) Sıfır otomobilde büyük zam kapıda: Döviz ve ÖTV farkı fiyatlara yansıtılacak

Tedarik ve döviz kuru kaynaklı sorunlar nedeniyle Türkiye’de sıfır araç bulmak son aylarda neredeyse imkansız hale geldi. Bununla beraber her hafta gelen yeni zamlarla birlikte mevcut araçlara ulaşmak bile zorlaştı. Türkiye’de sıfır otomobil bulmak oldukça zor hale geldi. Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar verdikleri siparişi aylarca bekleyebiliyor. Bu süreçte ise kur farkından dolayı olarak fiyatlarda artış görülebiliyor. 

20 bin liralık fark 30 bin lirayı bulabiliyor

Kanal D Haber’e konuşan Satış Müdürü Ahmet Zora, sıfır otomobil piyasasındaki son durumla ilgili “Talep çok fazla yeteri kadar araç gelmiyor. Gelen araçlar da çok hızlı tükeniyor” ifadelerini kullanarak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Sıfır Otomobil Fiyatları

“Kur sürekli değişiklik halinde olduğu için araç fiyatlarına da yüzde 3 ila 5 arasında zamlar geliyor. Ancak gelen bu farkların üzerine bir de vergiler eklenince anahtar teslim fiyatına bu oran daha da fazla yansıyor. Otomobil fiyatları genel olarak Euro kuruna bağlı. 20 bin liralık fark 30 bin lirayı bulabiliyor. İyi bir araba alırsan 1 milyondan aşağı yok.

ÖTV dilimleri de fiyatları etkiliyor

ÖTV dilimi değişen araçlarda fiyat artışı daha da fazla olacak. Şu an itibari ile artık yüzde 70’ten başlıyor ÖTV oranları. Bu otomatik olarak yeni aracın anahtar teslim fiyatına bir fark olarak yansımış oluyor.”

Fiyatlar 1 yılda yüzde 70 arttı

Geçen sene ile bu sene arasında fiyat artışı ise ortalama yüzde 70’i buldu. Sıfır otomobil almak için bekleyenlerin gözü şimdi Mayıs ayında araba fiyatlarındaki son tablonun nasıl olacağı sorusunda.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal