Şifa deposunun reçetesini İbn-i Sina yazdı

İbn-i Sina günümüzde en çok tüketilen aynı zamanda sevilen besin ve sebze olan sarımsak-bal ikilisini ilaçlarında kullanarak döneminin ileri gelenlerini, halkı bu karışımlarla şifaya kavuşturmuştur. Baş hekim İbn-i Sina sarımsağı pişirmeyi ya da balla karıştırmayı tavsiye ediyor. Bu efsane ikilinin dağıtığı şifayı sizler için araştırdık. Sarımsak ve bal nasıl karıştırmalı? Sarımsak ve balın faydası nedir? Sorularını cevabını haberimizde ulaşabilirsiniz…

16.12.2023-12:05 - (Son Güncelleme: 16.12.2023-18:21) Şifa deposunun reçetesini İbn-i Sina yazdı

İbn-i Sina, batılıların söyleyişiyle Avvicena, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktor, astronom, düşünür ve bilginlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ünlü bilgenin, yaptığı efsunlu karışım birçok derde deva oluyor. Haberimiz tavsiye amaçlı olarak yazılmıştır. Eğer bir hastalığınız ya da hamile olmak gibi bir durumunuz varsa muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Bin yıl önce kitabında yer verdi

İbni sina

Sarımsak ve bal ikilisinin değerini hepimiz biliyoruz. Biri antibiyotik diğeri virüs savar. Döneminin birçok emir, sultan, hükümdarın tedavisi için reçete yazan İbn-i Sina El-Kanun Fi't Tıbb bin yıl önce yazdığı kitabında sarımsağı pişirmeyi ya da balla karıştırarak tüketmeyi tavsiye ediyor.

Efsunlu karışımının faydaları 

Sebzelerin, bitkilerin, meyvelerin ve besinlerin hiç bilinmeyen kullanım alanlarını denemiş ve bunları not almış. İşte şifa dağıtan İbn-i Sina'nın sarımsak önerileri: ‘‘Pişmiş sarımsaktan yapılan gargara diş ağrılarını giderir. Sarımsak yabani naneyle pişirilip içilirse ve cilde sürülürse bitleri öldürür. Dövülmüş sarımsak bal ile karıştırıldığında balgamı söker.

Sarımsağın mucizeleri

Sarımsağın faydalarını sayacak olursak, ‘‘Sarımsak manganez, B6 ve C vitamini yanı sıra selenyum ve lif kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kolesterol düzeyini düşürmeye yardım eder. Kan basıncını düşürür ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Alzheimer ve demans gibi hastalıkları önlemeye yardımcıdır.’’


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal