Sıcakkanlı Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Sıcakkanlı’ da onlardan biri. Peki; sıcakkanlı mı sıcak kanlı mı, doğrusu nedir, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘sıcakkanlı’ geçen cümleler neler?

23.04.2020-10:08 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-10:39) Sıcakkanlı Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "sıcakkanlı"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "sıcakkanlı" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “sıcak kanlı” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “sıcakkanlı” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Normal vücut sıcaklığı, içinde bulundukları ortamın sıcaklığından bağımsız olan (hayvan)”

“Sevimli, cana yakın, sempatik”

“Herkesle çabuk anlaşan, çabuk dost olan.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Kuşlar, memeliler sıcakkanlı hayvanlardır.

- Annem sıcakkanlı ve saygılıydı. (Ayla Kutlu)

- İnsan bu demektir. Acı duyduğu zaman, gerçek iri gözyaşları döken, sevinirken de sevincini, ince, metafizik eleklerden geçirerek onu boşuna harcamayan, sıcakkanlı ve sağlam kemikli insan! (Nikos Kazancakis)

- O hâlde ne soğuk davranınız, ne de sıcakkanlı olunuz. Bir insanın kendini güçlüklere düşürmeden durabildiği ortalama çizgiyi izleyin. (Balzac)

- Seni sen kim isen o olarak seviyorum, sıcakkanlı ve çabuk unutan, kendini veren ve sadık kalmayan, seni yalnızca her zaman kim idiysen ve şimdi de hala kimsen o halinle seviyorum. (Stefan Zweig)

- Kuşkusuz karşı tarafta yaşayan, sıcakkanlı editörler yoktu. (Jack London)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal