Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işletmelere sunduğu desteğin istihdamın sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu belirten Pak, ‘'Bu yıl da işletmelere yoğun desteğin süreceğini ve istihdam alanında verilen teşviklerin 50 milyar lirayı rahat bir şekilde aşacağını tahmin ediyoruz’ açıklamalarında bulundu.
Pak, istihdamın sağlanabilmesi için hayata geçirilen dönemsel ve kalıcı teşviklere ülkemizin destek verdiğini anlattı. Pandemi döneminde işletmelere sunulan istihdam teşvikle birlikte rahatlama sağladığını belirten Pak, şu ifadeleri kullandı: ‘2022'ye geldiğimizde ise işletmelere SGK tarafından sağlanan önemli teşvikler devam ediyor. Bunlar arasında; 5 puanlık indirim sağlayan 5510 teşviki, kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımını ve istihdamını artırmaya yönelik 6111 teşviki, bilişim ve imalat sektöründe kayıt dışı çalışmanın önüne geçen ve istihdamı artırmaya yönelik önemli bir teşvik olan 17103, diğer hizmet sektörü için ilave istihdam sağlanması adına sunulan 27103 teşviki, engelli sigortalı istihdamına yönelik 14857 teşviki gibi önemli destek mekanizmaları bulunuyor.’
SGK’nın istihdama yönelik sağladığı teşviklerinin yanı sıra İŞKUR’un sunduğu İşbaşı Eğitim Programı teşvikinin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Pak, 2020 yılında SGK tarafından işletmelere sağlanan teşvik desteğinin 45,8 milyar liraya ulaştığını aktardı.
Pak, ‘Bu yıl da işletmelere yoğun desteğin süreceğini ve istihdam alanında verilen teşviklerin 50 milyar lirayı rahat bir şekilde aşacağını tahmin ediyoruz’ ifadelerine yer verdi.
Teşviklerin ülkenin refah seviyesinin artırılmasını amaçladığını belirten Haldun Pak, devlet destekli bu teşviklerin ülke ekonomisine, sanayiye ve ekonomik kalkınmaya katkısının olduğuna dikkat çekti.
2022 yılını ‘teşvikler yılı’ olacağını söyleyen Pak, ‘Bu yıl hem istihdamı artırmaya yönelik faaliyetlerin zarar görmemesi hem de işverenlerin ekonomik büyümeye katkı sağlayabilmeleri açısından SGK ve İŞKUR teşvikleri işletmelere can simidi olacaktır’ açıklamalarında bulundu.
Özel sektör işverenleri için önem taşıyan teşviklerin yürürlükte olduğunu kaydeden Pak, imalat ve bilişim sektörleri olmak üzere tüm şirketler için büyük avantaj sağladığını ifade etti.
Pak, ‘İŞKUR tarafından düzenlenen özel bir projeyle de geleceğin mesleklerinde açılacak İşbaşı Eğitim Programları (İEP) programlarında 18-29 yaş aralığındaki katılımcılar için 9 aya kadar işbaşı eğitim programı düzenlenebilecek’ açıklamalarında bulundu.