SGK’dan eksik primli vatandaşlara müjde: Erken emeklilik için yeni düzenleme geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim eksiği olan vatandaşlara müjdeli haber geldi. EYT düzenlemesinin dışında kalan vatandaşların yeni düzenlemeyle beraber erken emeklilik fırsatından yararlanması bekleniyor.

23.03.2024-11:37 - (Son Güncelleme: 23.03.2024-11:37)

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren erken emeklilik düzenlemesi için SGK’nın çalışmalara başlatıldığı öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılar için emeklilik sisteminde kapsamlı bir düzenleme yapılacağı öğrenildi.

Erken emeklilik için yeni düzenleme geliyor

Haber Global’de yer alan habere göre; Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemiyle ilgili önemli bir değişiklik gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın duyurusuna göre, BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olan yaklaşık 3 milyon kişi için emeklilik koşullarında büyük bir revizyon planlanıyor. Bu değişiklikle, kuaför, berber, köşe başı bakkal gibi küçük esnafın emekli olmak için gerekli prim gün sayısı 9000'den 7200'e indirilecek.

Yeni düzenleme, BAĞ-KUR sigortalılarının emeklilik sürecini önemli ölçüde kolaylaştıracak. Daha önce 9000 prim günü gereken emeklilik şartı, belirli meslek grupları için 7200 güne düşürülerek, birçok küçük esnafın erken emeklilik hayalini gerçeğe dönüştürecek. Bu değişiklik, sadece küçük esnafı değil, 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan bağımsız çalışan avukatlar gibi diğer meslek gruplarını da kapsayacak.

SGK’dan eksik primli vatandaşlara müjde: Erken emeklilik için yeni düzenleme geliyor

Detaylar belli oldu

1999 yılından önce BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya başlayan erkek sigortalılar, 7200 prim gününü tamamlamışlarsa emeklilik haklarına sahip olabilecekler. Prim günü sayısı bu rakamın altında olanlar ise, 7200 günü doldurduklarında emekli olabilecekler. Bunun yanı sıra, son 3,5 yıl içinde BAĞ-KUR'dan SSK'ya geçiş yapmış ve 7200 günü tamamlamış kişiler de bu düzenlemeden faydalanabilecekler.

Bakan Işıkhan’dan erken emeklilik açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili olarak, yeni düzenlemenin bütçe disiplini çerçevesinde hayata geçirileceğini ve BAĞ-KUR'lu sigortalılara 5 yıl erken emeklilik hakkı verileceğini açıkladı. Bu düzenleme ile BAĞ-KUR'da gereken prim gün sayısının 9000'den 7200'e indirilmesi amaçlanıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal