SGK'dan 25 yıllık evli ev hanımlarına emekli maaşı alma yolu açıldı! Başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?

Ev hanımlarına emeklilik yolu açan SGK, belirli şartları yerine getiren ev hanımlarına emekli maaşı sağlanması imkanını sunuyor. Peki, 25 yıllık ev hanımı olan bir kadın nasıl emekli olabiliyor? Başvuru şartları neler? İşte merak edilen soruların yanıtları ve emeklilik başvurusunu detayları..

15.05.2022-10:17 - (Son Güncelleme: 15.05.2022-10:17) SGK'dan 25 yıllık evli ev hanımlarına emekli maaşı alma yolu açıldı! Başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?

Ev hanımlarının en çok merak ettiği sorulardan biri de nasıl emekli olabileceği sorusudur. Normal şartlarda emekli olabilmek için vatandaşlardan prim ödeme, belirli bir süre sigortalı olarak çalışma ve yaş haddi emekli olabilmek için istenen şartlar arasında yer alıyor. İsteğe başlı sigorta ödemesi yapanlar da emekli olma şansına sahip oluyorlar ve maaşa bağlanıyorlar.

Bu durumda ev hanımları kendilerinin de emekli olabilme şanslarının olup olmadığını araştırırken konuya ilişkin hazırlanan yasa tasarısında 25 yıl evli olan ve 50 yaşını dolduran emekli olamayan ev hanımlarının emekli olup olmayacakları merak ediliyor.

SGK'dan 25 yıllık evli ev hanımlarına emekli maaşı alma yolu açıldı!

Daha önce çalışma hayatına katılamayan ve emekli olacak kadar evli kalan kadınların yararlanabilmeleri için TBMM'ye bir tasarı sunuldu. TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifinde ev hanımlarından en az 25 yıl evli kalmak koşulu ve 50 yaşını doldurma şartına karşılık isteğe bağlı emekli olma hakkı tanınıyor.

SGK'dan 25 yıllık evli ev hanımlarına emekli maaşı alma

Borçlanma yöntemi ile gerçekleştirilecek emeklilik kapsamında SGK'ya yapılacak olan düzenli ödemeler sonrasında emeklilik aktif olacak ve ev hanımları maaş almaya başlayacaklar.

Başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?

25 yıllık ev hanımlarının emekli olup maaş alabilmeleri için yerşine getirmeleri gereken bazı koşullar vardır. SGK'dan yayınlanan güncel listede ise bu koşullar şöyle sıralanmıştır;

- 50 yaşını doldurmuş olması

- Sosyal Güvenlik Kurumu ile herhangi bir bağlantısı olmaması

- Belirli bir süre çalışma göstermiş ev hanımlarının emekli olabilmeleri için başvuru yaptıkları sırada SGK veya BAĞKUR ile bir bağlantısının olmaması

- 1995 yılı öncesinde evlenmiş olması

- Malul ve yaşlılık maaşı almıyor olması

SGK'ya yapılacak başvuru sonrasında gerekli şartları yerine getiren ev hanımlarına emekli olma yolu gözüyor. Başvurular dilenirse e-devlet dilenirse Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine bizzat giderek gerçekleştiriliyor. E-Devlet sisteminde yapılan başvurunun onaylanması halinde başvuru yapan ev hanımları onay işleminden hemen sonra il müdürlüklere giderek emeklilik işlemlerini tamamlayabilirler. İl müdürlüklerden başvuru işlemi yapan ev hanımları ise başvurularına onay aldıktan sonra kendilerine verilen bilgilendirmeler doğrultusunda müdürlüklere gidip emeklilik işlemleri için gerekli imzalarını atabilirler.

Ev hanımları emekli olmak için ne kadar prim ödemesi gerekir?

Emekli olarak emekli maaşı almak isteyen kadınların ödemeleri gereken emeklilik primleri ev hizmetlerinde çalışmış oldukları süre ile göre değişiklik gösterebilir. Ev hanımlarının isteğe bağlı sistem kapsamında ödemeleri gereken minimum tutar 1772 TL ile 12.925 TL arasında değişir. Ödenmesi gereken miktar emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra taraflara iletilir.

Şayet ev hanımları daha önce hiçbir şekilde hiçbir yerde çalışmamışlarsa, bu prim bedelini ödemek zorunda değillerdir. Ödenecek olan sigorta primleri, BAĞKUR kapsamında değerlendirilir. 25 yıllık ev hanımları BAĞKUR kapsamında ödenen primler doğrultusunda BAĞKUR üzerinden emekli olma hakkına sahip olurlar.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal