SGK 46 kodu nedir, hangi durumlarda kullanılır? SGK işten çıkarma kodları ve anlamları

SGK işten çıkarma kodları çalışanların gündeminde olmaya devam ediyor. İşten çıkma durumunda devreye giren resmi belgeleri yerine geçen kodlar büyük önem taşır. Kişinin işten çıkışında yanlış kod verilmesi halinde ise sorunlar devreye girer. SGK işten çıkarma kodları nelerdir? SGK işten çıkarma kodu yanlış verilirse ne olur? SGK 46 kodu nedir?

01.06.2022-19:00 - (Son Güncelleme: 01.06.2022-19:00) SGK 46 kodu nedir, hangi durumlarda kullanılır? SGK işten çıkarma kodları ve anlamları

Kişinin işten çıkarılmasında sigorta kağıdına işlenecek SGK işten çıkarma kodları kişinin sicili için büyük önem arz eder. Bir sonraki iş yerinde işverenin dikkat ettiği işten çıkma kodları gelecek iş hayatını etkiler. SGK işten çıkar kodları ve anlamları nelerdir? SGK 46 koduna dair detaylar haberimizde

SGK işte çıkar kodları nelerdir?

Gerekli vasıflarda işverenin yanıltılması(kod42): Kişinin iş yerinde işe başlamadan önce imzaladığı sözleşmede yazan maddeler esas alınarak kişinin çalışma hayatında bu durumlara uymaması halinde işten çıkarımlarda bu kod kullanılır.

İşverenle ilgili asılsız ihbarlar(kod43): İşçi ve işveren arasındaki bağı ilgilendiren bu kod ise işçinin, işveren hakkında asılsız ve yalan ithamlarda bulunması halinde kullanılır.

SGK işten çıkarma kodları

 

Başka işçice cinsel taciz(kod44): İş yerinde bulunan başka işçiye taciz durumunda bu kod devreye girer.

İş yerine sarhoş gelinmesi(kod45): İşçinin iş yerine disiplin ve düzgün şekilde gelmesi gerekirken kişinin sarhoş ya da uyuşturucu alarak gelmesi gibi durumlarda işten çıkarma kodu 45'dir.

Hırsızlık ve meslek sırlarını deşifre(kod46): İşçi ve işveren arasındaki en büyük bağ güven olmalıdır. İşçinin, işverenin güvenini sarsıcı harekette bulunması ve meslek sırlarının dışarıya götürülmesi halinde işten çıkarma gerçekleşir.

7 günden fazla hapis cezası alanlar(kod47): İşçinin çalışır durumdayken 7 günden fazla hapis cezası alması halinde işten çıkarma gerçekleşir.

İşverenden izin almadan devamsızlık(Kod48): İşçinin işverene haber vermeden iş yerine gelmemesi ya da bir ay içinde tatil günleri haricinde iş yerinde bulunmamasında 48 kod kullanılır.

Görevini yapmaması(kod49): İşçinin iş yerinde yapmakla yükümlü olduğu görevleri yapmayıp sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde işten çıkarma 49 kodu dereye girer.

İşin güvenliğini tehlikeye atmak(kod50): İşyerinde bulunan makinelerin, tesisatın ya da bulunan herhangi bir eşyanın güvenliğini düşünmeden hareket etmesi ve hasar söz konusu olduğunda 30 günlük ücret ödenmeden işten çıkarılır. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal