Şevval orucu ne zaman tutulur? Şevval ayında neler olmuştur? Şevval ayı ne zaman başlar ne zaman biter?

Arap kültüründe uğursuz kabul edilen Şevval ayında yapılan ibadetler gündeme geldi. Şevval ayının neden uğursuz kabul edildiği ve Şevval ayında yapılan ibadetler merak konusu oldu. İnsanlar bu ayın hangi tarihleri kapsadığını öğrenmek için, Şevval ayı ne zaman? Şevval orucu ne zaman tutulur? Gibi soruları araştırıyor.

01.05.2022-17:28 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-17:28) Şevval orucu ne zaman tutulur? Şevval ayında neler olmuştur? Şevval ayı ne zaman başlar ne zaman biter?

Şevval ayı birçok inanan tarafından uğursuz kabul edilen bir aydır. Bu ayda uğursuzluk getireceği düşüncesiyle düğün yapılmaz. İnsanlar Şevval ayının neden uğursuz kabul edildiğini, Şevval ayında neler olduğunu merak etmektedir. İnanan insanlar Şevval ayının hangi tarihlere denk geldiğini ve bu ayda yapılan ibadetleri araştırmaktadır.

Peygamber efendimiz Hz, Muhammet, Hz.Aişe ile Şevval ayında evlenmiş ve Şevval ayının uğursuz olduğu inancının yanlış bir görüş olduğunu göstermeye çalışmıştır. Bazı inananlar Şevval ayını hala uğursuz kabul etmekte ve bu ayda düğün yapmamaktadır. Bunun dışında bazılarına göre de bu inanç hurafedir.

Şevval orucu nedir?

Şevval ayının başlangıcı Ramazan Bayramı’nın 1. Gününe denk gelir. Şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haram kabul edilir. Peygamber efendimizin, Ramazan ayında tutulan orucun üzerine Şevval ayında da 6 gün oruç tutan kimsenin tüm yıl oruç tutmuş gibi sevap alacağını belirtmesi üzerine Şevval ayında oruç tutmak hayırlı kabul edilir. Bu nedenle inanan Müslümanlar Şevval ayında 6 gün oruç tutarlar. Şevval orucu, bayramın ardından hemen tutulacağı gibi, aralıklı olarak da tutulabilir.

Şevval ayı oruç ibadeti

Şevval ayı hac aylarının ilki kabul edilir. Şevval ayında;

Beni Kaynuka Savaşı,

Uhud Savaşı,

 Huneyn Savaşı,

Tâif Savaşı,

Hz. Peygamber’in oğlu İbrâhim’in vefatı gibi olaylar meydana gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nde memurların tayin işlemleri Tanzimat’tan önce Şevval ayında yapılmaktaydı. Bu nedenle o tarihlerde yapılan tayinlere ‘Şevval tevcihatı’ denilmektedir. Şevval ayına ayrıca Mükerrem ismi de verilmektedir. Şevval ayı, Osmanlı belgelerinde “ل” şeklinde gösterilmekteydi.

Şevval ayında tutulan nafile oruçlar, Ramazan orucunun yerine geçmez. Buna göre Ramazan ayında tutulmayan oruçlar ayrıca yerine getirilmelidir. Şevval ayında tutulan oruçta, Ramazan orucunun kazasına niyet edilirse bu oruç kaza orucu olur.

Şevval ayı ne zaman?

2022 yılında Şevval ayı, 2 Mayıs Pazartesi günü ile 30 Haziran Perşembe günü arasına denk gelir. Halk arasında 6 gün orucu olarak isimlendirilen Şevval orucu bu tarihler arasında tutulmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal