Ses kısıklığına ne iyi gelir, neden olur? Evde ses kısıklığı tedavisi için bitkisel çözümler

Ses kısıklığı basit anlatımı ile, insan vücudunda bulunan ses tellerinin arasındaki rezonansa bağlı olarak ortaya çıkan ve insanların birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan temel faktör olan sesin kısılması sonucunda sıkça olarak rastlanan bir rahatsızlıktır. Peki, ses kısıklığına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Ses kısıklığı için doğal ve bitkisel çözüm önerileri nelerdir? İşte, merak edilenler…

27.04.2022-02:46 - (Son Güncelleme: 19.09.2022-17:19) Ses kısıklığına ne iyi gelir, neden olur? Evde ses kısıklığı tedavisi için bitkisel çözümler

Ses kısıklığının tedavisi için ne yapılmalıdır sorusu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ses kısıklığı bir çok sebebe bağlı olmakla birlikte genellikle tahribata uğrayan ses telleriyle oluşmaktadır. Bu tahribat bir çok şekilde kendini gösterebilmektedir. Yüksek sesle konuşmak, alerjik reaksiyonlar, gastrit ya da reflü benzeri mide rahatsızlıklarında görülen mide asidinin yükselip soluk borusuna kaçmasıyla ses tellerinin tahriş olmasından soğuk hava etkilerine kadar çok büyük bir alanda kendini hissettirebilmektedir. Aynı zamanda sağlıksız beslenmek yani gazlı asitli içecekler tüketmek ve kafein, alkol, sigara kullanmak da ses kısıklıklarına sebebiyet verebilmektedir. Ses kısıklığına karşı alınması gereken önlemler:Asitli içecekler tüketmemek,

-Alkol ve sigara kullanımını azaltmak gerekirse bırakmak

-Soğuk kış günlerinde boğazı korumak,

-Zor geçen antrenmanlar sonrasında aşırı terli şekilde boğazın havayla temasından kaçınmak

-Bağırmak ses tellerini tahrip ettiği için bu şekilde konuşmaları yapmamaya çalışmak,

-Yapılan duş sonrasında yeteri kadar kurulanmayı sağlamak ses kısıklığı için alınabilecek önlemlerdendir.

Ses tellerinde yaşanan ve süreklilik gösterebilen daha sonrasında ise kronikleşen bu sorun ilerleyen zamanlarda kalıcı bir takım hasarlar bırakabilmektedir. Bu kronikleşmeyi yaşayan bireylerin derhal bir uzmana görünmeleri tavsiye edilmektedir. Bunlar dışında karşılaşılan ses kısıklıkları ise herkesin evde kendince uygulayabileceği bir takım kolay ama etkili olan çözümlerle engellenebilir.

Boğaz ağrısı ve ses kısıklığına neler iyi gelmektedir?

Ses kısıklığına karşı evde uygulanabilecek en bilinen yöntem nane ve limon kaynatmaktır. Bu yöntem aynı zamanda "gripte ses kısıklığı için ne yapılmalıdır" sorusuna da bir cevap olmaktadır.

Ekinezya çayı da ses kısıklığına karşın uzmanlar tarafından önerilen korunma yöntemlerinden biridir. İçerisindeki antioksidan ve onarıcı etkileri içerisine bal eklenerek arttırılabilir bu sayede ses kısıklıkları engellenebilmektedir.

Bin antibiyotik gücünde kabul edilen zencefil ile zerdeçal çay halinde ya da bal ile karıştırılarak tüketilmesi halinde ses kısıklığı için uygulanabilecek etkili çözüm yollarından biridir.

Enfeksiyon içeren ses kısıklıkları için ılık tuzlu bir bardak suyla gargara yapmak da ses kısıklıkları için pozitif etki vermektedir.

Bunların dışında ıhlamur, sinameki ve beyaz çay gibi doğal ürünler de ses kısıklıkları için etkili çözüm yollarından biridir. Fakat bu ürünlerin gün içerisinde iki kullanımdan daha fazla alınması tavsiye edilmemektedir.

Ses kısıklığına iyi gelen doğal yöntemler

Ses kısıklığı nasıl geçer?

Bir haftadan daha fazla süren süren ses kısıklıkları için yapılabilecek en iyi şey en yakın sağlık kuruluşunda muayene olmak olacaktır. Doktorunuz sürecinizi en iyi şekilde takip edip sizlere yaşadığınız probleme bir kanserin mi yok daha başka bir hastalığın mı neden olduğunu söyleyecektir. Bunlar dışındaki iltihaplanma, alerji ya da psikonejik varlığı teşhis edilirse ise bünyenize uygun şekilde ilaç tedavinize başlanması kuvvetle muhtemeldir.

Ses kısıklığı için neler yapılır?

Kısa süreliğine de ses kayıpları yaşanabilmektedir. Sesi çok fazla kullanma durumlarında ses kutularında iltihaplanmaya neden olan larenjit, enfeksiyon ve tahriş gibi bir takım sorunlar da yaşanabilmektedir. Bu tür durumlarda sesinizin dışarıya çıkması da zor olmaktadır. Kısa sürebilen ya da kronikleşebilen larenjit ciddi etkileri olan bir rahatsızlık değildir. Bu sebepten belli başlı kişisel bakım uygulamalarıyla ses gerginliği azaltılarak ses kısıklığı sorununuza çare bulabilirsiniz.

Ses kısıklığı için önerilen İbrahim Saraçoğlu kürü

Prof. Doç. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir:

Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal