Sendikaya nasıl üye olabilirim, nasıl üye olunur? Sendikaya üye olma şartları nelerdir? Sendikaya üye olmak ne kazandırır? Sendika üyelik formu

Sendikalara üye olmak isteyen çalışanlar, hangi sendikalara üye olabileceklerini ve nasıl üye olabileceklerini öğrenmek istiyor. Birçok çalışan sendikalara üye olmanın getirilerinden haberdar olmamaktadır. Birçok çalışan, sendikaya nasıl üye olunur? Üyelik için gereken şartlar nedir? Sendika üyeliğinin faydaları var mı? Gibi pek çok soruya yanıt aramaktadır.

23.05.2022-20:51 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-20:51) Sendikaya nasıl üye olabilirim, nasıl üye olunur? Sendikaya üye olma şartları nelerdir? Sendikaya üye olmak ne kazandırır? Sendika üyelik formu

İşçilerin ve işverenlerin haklarını korumak amacıyla kurulan örgütlere sendika denilmektedir. İşçiler ve işverenler için ayrı ayrı sendikalar bulunmaktadır. Eskiden daha fazla göz önünde olan sendikalar şimdi eski bilinirliğini kaybetmiştir. Sendikalar birçok açıdan yarar sağlayan güçlü yapılardır. İşçiyi ve işvereni ortak bir amaçla bir araya getiren sendikalar, iki tarafın da çıkarlarını korur. Sendikaların bağımsız yapılar olması gerekir. Siyasi partiler ve siyasi iktidardan uzak durması gereken sendikalar, zaman içinde bağımsızlıklarını kaybederek siyasete ve politikaya karışmışlardır.

Sendikaya üye olmanın getirileri nelerdir?

Sendikalara üye olmak çalışana ve işverene birçok artı sağlar. Sendikaların işçiye sağladığı artılar arasında;

İnsani çalışma süreleri,

İş gücüyle doğru orantılı olarak maaşa yıllık zam imkanı,

Yıllık izinlerin doğru kullanımı,

Mesai ücretlerinin alınması,

Sosyal haklar kazanılması,

Çalışanın hakkını aramakta özür olması gibi pek çok imkan vardır.

Sendika

Sendikanın faydaları

Sendikalı bir çalışan sendikasız bir çalışana oranla daha fazla ücret almaktadır. Sendikalı işçi patronu ile bireysel pazarlık yapmaz. Sendika, işçinin adına patron ile görüşür ve işçinin hakkını savunur.

Sendikalar çalışanların haklarını bilen bilgili kişilerden oluşur. Kurucular, sendika üyelerini korumak için çabalar. Sendikalar, işverenler ile işçi adına sözleşme yapar. Bu sözleşmelerde işçilerin hakkını koruyan ve işçinin nedensiz yere işten atılmasını zorlaştıran maddeler bulunur.

Sendikalar işçileri yöneticilere karşı korur. İş dışında yöneticilerin işçiyi keyfi bir şekilde çalıştırması sendikalar tarafından engellenir. İşe ve iş ahlakına uymayan durumlar belirtildiği takdirde sendika işçinin hakkını korur.

Sendika faydaları

Sendika üye olma şartları

6356 Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Madde 17 – (1) On beş yaşını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilmektedir.

Sendikaya üye olmak eskiden olduğu gibi zahmetli bir iş değildir. E-devlet şifresi olanlar kolayca sendikaya üye olabilmektedir. Sendikaya üye olmak isteyen kişi turkiye.gov.tr adresine giderek “Başvurular” sekmesine tıklamalıdır. Burada bulunan bakanlıklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını seçmek ve açılan sayfadan “İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri” bölümünü seçmek gerekir. Daha sonra gerekli bilgileri doldurarak üyelik işlemini tamamlayabilirsiniz.

Sendikaya üye olmayan çalışan, diğer sendikalı işçiler ile aynı imkanlardan faydalanamaz. İşveren sendikasız işçiyi keyfi olarak işten çıkarabilir veya daha fazla çalıştırabilir. Bu gibi durumlarda sendikalı olmak işçiye avantaj sağlar. Sendikalar aylık belirli bir miktar ödeme alır. Ödeme yapılmadığı zaman işçi, sendikanın avantajlarından yararlanamaz.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal