Selçuk Bayraktar uzay otobüsü projesi detaylarını paylaştı

Selçuk Bayraktar'ın, "üzerinde çalışıyoruz" dediği uzay otobüsü hamlesinin detayları ortaya çıktı. Savunma sanayi alanında Türkiye'ye çağ atlatan Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, son yaptığı açıklama ile yine merak uyandırdı.

05.01.2023-13:16 - (Son Güncelleme: 05.01.2023-17:04) Selçuk Bayraktar uzay otobüsü projesi detaylarını paylaştı

Katıldığı bir televizyon programında uzay çalışmaları ile alakalı girişimlerin yaklaşık bir senedir konuşulduğunu belirten Bayraktar, bu kapsamda Space Tug (Uzay Kamyonu – Uzay Otobüsü) üzerine bir çalışmalarının olduğunu ve bu sistemi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Selçuk Bayraktar’ın, “üzerinde çalışıyoruz” ediği uzay otobüsünün detayları ortaya çıktı. Katıldığı bir televizyon programında uzay taşımalığı ile ilgi girişimleri olduğunu belirten Bayraktar, bu kapsamda Spce Tug (Uzay Otobüsü) üzerine bir çalışmalarının olduğunu ve bu sistemi yapmayı planladıklarını söyledi.

Türkiye’de gerçekleştirdiği dev saniye atılımlarıyla ülkemizi dünyanın sayılı ülkeleri arasına sokan Selçuk Bayraktar, yeni projesi ile atılımlarına devam ediyor.

Özellikle Baykar Savunma tarafından üretilen yerli ve milli Bayraktar TB2 SİHA'lar etkisini tüm dünyaya Ukrayna ve Azerbaycan’da gösterdi.Çok sayıda ülke TB2 SİHA’ları edinmek için sıraya girdi. Geçtiğimiz hafta ise geliştirilen İnsansız Savaş Uçağı Kızılelma da ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Tüm dikkatleri üzerine çeken Kızılelma dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı Kızılelma'nın 'hesaba katılması gereken bir güç' olduğu yorumları yapıldı.

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, yerli insansız savaş uçağı Kızılelma'nın yeni bir modeli üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. Bayraktar, "Kızılelma'nın süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında KIZILELMA agresif manevralar yapacak" açıklamasında bulunmuştu.

Tüm bu büyük gelişmeler devam ederken Selçuk Bayraktardan yeni ve son derece önemli bir açıklama daha geldi.

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına konuk olan Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar'ın, Baykar iştiraki ulan Fergani Uzay girişimi hakkında yaptığı açıklamalar büyük merak uyandırdı.Bayraktar, adını Alfraganus olarak da bilinen Özbekistanlı Müslüman astronom Fergani'den alan Fergani uzay girişimini kurduklarını açıklamıştı.Bayraktar uzay projesi

Çok sayıda ülke TB2 SİHA'ları alabilmek için adeta sıraya girdi

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, "Uzayla alakalı girişimimizi yaklaşık bir senedir konuşuluyordu 5-6 ay kadar önce kurduk. Orada da bir Baykar hikayesi çıkacak. İki sene içinde bir uydu fırlatma hedefimiz var ama takım uydusu olduğundan onlarca, yüzlerce fırlatmak gerekebilir.Hedefimiz alçak yörünge takım uydularıyla haberleşme, küresel konumlama sistemi geliştirmek ve bunun yanında yörünge transfer araçları geliştirmek. Bunlar 5, 10, 15 yıllık hedefler. Herhangi bir devlet desteği olmadan tamamen kendi öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz bir proje." İfadelerini kullandı.

TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenen festival alanında yayına katılan Selçuk Bayraktar; u uyduların alçak dünya yörüngesinde sürü halinde olacağına ise atıfta bulunmuştu. Uzay alanındaki projelerini tanıtmaya devam eden Selçuk Bayraktar; fırlatma teknolojilerindeki paradigma değişimlerini anlatarak bu konu da maliyetlerin önemli ölçü de düştüğünü fakat fırlatma sonrası uyduları görev yörüngesine çıkartmakta olan sistemlerde bir boşluğun olduğunu belirtmişti.

Bu projede Space Tug üzerine bir çalışmalarının oluğunu ve sistemi yapmayı planladıklarını ifade etmişti. . Space Tug sistemi; yüklerini dünyadan uzaya çıkaran SpaceX'in Falcon 9 Roketi gibi olmamakla beraber özellikle takım nano ve mikro uyduları uzay sınırından (+100 km) görev yörüngesine iletmektedir. Bu konu da uzay kamyonu veya uzay otobüsü örneğini vermek yanlış olmayacaktır. 

Sunumda, Yörünge Transfer Araçları'nın dünyada ihtiyaç duyulan sistemler olduğuna dikkat çekilirken; motor olarak yine Delta V'nin hibrit teknolojisinin kullanılması planlanıyor.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal