Sehiv secdesi nedir? Sehiv secdesi ne zaman yapılır?

Namaz esnasında bir unutma veya yanılma akabinde sehiv secdesi yapılması gerekmektedir. Secde namazın ardından hemen yapılır. Ancak secdenin nasıl yapılacağı merak edilmektedir. Diyanetin açıklamasına göre sehiv secdesi.

09.04.2022-18:01 - (Son Güncelleme: 09.04.2022-18:01) Sehiv secdesi nedir? Sehiv secdesi ne zaman yapılır?

Namaz ibadetini yerine getiren kişi veya kişilerin namaz esnasında yaşadıkları herhangi bir unutma veya bir hareketi yanlış yapma gibi durumlarında namazın ardından hemen yapılan secdedir.

Sehiv secdesi ne zaman yapılmaktadır?

Eğer namaz esnasında unuttuysanız veya yanıldıysanız, örneğin bir sureyi yanlış okuduğunu fark ettiyseniz veya kıyamda söylenmesi gerekenleri unuttuysanız, bu gibi durumlar için namazın sonunda yapılan secde sehiv secdesidir. Daha açık bir şekilde ise, " Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir (el-Fetâva’l-Hindiye, I, 138 vd.)." olarak açıklanabilir.

sehiv secdesi

Sehiv secdesinin yapılışı

Sehiv secdesi namazın sonunda yapılır ve yapılışı ise şöyledir;

-Namazda son oturuşta tahiyyat okunur ve bunun ardından sağ tarafa selam verilir. Sol tarafa selam vermeden direk olarak tekbir getirilir ve secdeye gidilir.

-Secdede üç defa “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denir. Ardından tekbir getirilir ve oturulur. Tekrar tekbir ile secdeye gidikir ve yine üç defa “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denir. Sonrasında tekrar tekbir getirilir ve oturuşa geçilir.

-Oturuşta ise son oturuşta olduğu gibi “Ettehiyyâtü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtinâ...” duaları okunur. Ardından normal namazda olduğu gibi önce sağa sonra sola selam verilir.

-Sehiv secdesi yapmadan önce de salli- barik dualarını okuyabilirsiniz bunları okumak caizdir

Ayrıntıları belirtmek gerekirse eğer sehiv secdesini yapmadan iki tarafa da selam verilebileceğini söyleyenlerde vardır. Ancak cumhur, sadece sağ tarafa selam verdikten sonra yapılmasını tercih etmektedir (Mevsîlî, el-İhtiyâr, I, 247; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 139; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 540 vd.).

Cemaatle namaz kıldırılırken ise cemaatin namazın bittiğini düşünmemesi için yalnız sağ tarafa selam verilir ve ardından sehiv secdesi yapılır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal