Seçmen merak ediyordu: TBMM Başkanı açıkladı! Bakanlar görevlerine devam edecek mi?

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen seçim sonrası birçok kişi milletvekili olan adayların bakanlık görevlerine devam edip, edemeyeceğini merak ediyordu. Canlı yayına katılan TBMM Başkanı Şentop, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. İşte detaylar…

17.05.2023-10:47 - (Son Güncelleme: 17.05.2023-11:08) Seçmen merak ediyordu: TBMM Başkanı açıkladı! Bakanlar görevlerine devam edecek mi?

Bir televizyon programına katılan TBMM Başkanı Şentop, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Çok sayıda kişinin merak ettiği milletvekili seçilen adayların bakanlık görevlerine devam edebilecekler mi? Sorusunu cevaplayan Şentop, seçim hakkında değerlendirmede bulundu. 

Milletvekili seçilen bakanlar göreve devam edecekler mi?

Canlı yayına katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, seçilen milletvekilleri hakkında merak edilenleri cevapladı. Cumhurbaşkanı ve TBMM'nin görevinin hala devam ettiğini belirten Şentop, "Anayasamıza göre yeni seçilen Meclis göreve başlayana kadar mevcut Meclis'in görevi devam ediyor." dedi.

İşte Şentop’un açıklamalarının satırbaşları: 

"Başkanlık sistemlerinde bir kişinin uhdesinde hem yasama görevi hem de yürütme görevi birleşmez. Temel prensip bu. O prensibin yansıması olarak 'Bakanlık görevine başlayan kişinin milletvekilliği sona erer' diye bir hüküm var Anayasa'da. Bunun özü yasama ve yürütme fonksiyonu görevinin bir kişi uhdesinde birleşmeyeceği. Burada görev bakımından bir birleşme söz konusudur, sıfat ve statü bakımından değil. Benim gördüğüm değerlendirmelerde hukukçu arkadaşlarımızın yanıldığı nokta şu; milletvekilliği sıfatını kazanmak ayrı bir şey, milletvekilliği görevini ifa etmek ayrı bir şey. Mevcut Meclis görevine devam ediyor."

"Yemin ettiği zaman yasama görevini yerine getirebilir"

Göreve başlamak için yemin edilmesinin gerekli olduğunu dile getiren Şentop, "Seçilmiş milletvekilidir ama görev ifa eden milletvekili değildir. O ancak Meclis ilk toplandığında ve yemin ettiğinde görevini ifa etmeye başlayacaktır. Burada iki sıfatın birleşmesinden ziyade görevin ifası ile ilgili bir sınırlama var. Dolayısıyla hem yasama hem yürütme görevini ifa etmesi mümkün değil. Hukuki görüşüm; seçilmiş olan bakan arkadaşlar yemin ettiği zaman ancak yasama görevini yerine getirebilirler. Dolayısıyla o döneme kadar burada sıfat birleşmesi mühim değil, önemli olan görevin ifası. Mevcut bakanlar yemin etmediği sürece görevlerine devam edebilir. Bu benim hukuki olarak teknik görüşümdür. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri ayrıdır. O isterse bir değişiklik yapma imkanı her zaman vardır. Arzu ettiği takdirde onu yapabilir. O bir tercihtir ama hukuken durum böyle."

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal